Oferta Gripen pentru Croatia

Suedezii s-au tinut de cuvant si, la mijlocul acestei saptamani, au inaintat guvernului croat o oferta oficiala pentru achizitionarea avioanelor JAS-39 Gripen.

Agentia Suedeza pentru Exportul Materialelor de Aparare si Securitate (FXM) a pus pe masa guvernantilor croati o oferta concreta de vanzare a 8 aparate Gripen C/D noi, care ar veni insotite de o solutie de finantare avantajoasa, de un program de pregatire a pilotilor si a tehnicienilor, dar si de un program de offset care ar da un branci serios economiei statului ex-iugoslav.

Mai mult, pentru un “gap” cat mai mic, nordicii se ofera sa inchirieze si mai avantajos Gripen-uri mai vechi, in varianta A, pentru Croatia, pana cand noile avioane vor fi livrate.

“Pentru a ne asigura că Forțele Aeriene Croate rămân operative fără întrerupere, atunci când avioanele MiG-21 din dotarea actuală vor fi scoase din uz, Suedia oferă o soluție prin care avionul Gripen C/D poate deveni operațional la un an de la semnarea contractului”, a spus Jerry Lindbergh, Director de Program Gripen în Croația, din partea FXM.

Din informatiile “scurse si culese” de pe internetul lung si lat, Suedia ofera Croatiei opt avioane, sase dintre acestea fiind “simple” Gripen C iar doua “duble” Gripen D.

Despre pret nu s-a suflat o vorbulita, insa se speculeaza, la croati in tara, ca ar fi pe la 600 de milioane de euro. Aici incluzand, asa cum am mentionat, avioanele si programele de pregatire. Armamentul e o chestie separata insa ex-iugoslavii spera sa o “rezolve” cu 50-80 milioane de euro.

Cele 600 de milioane de euro, cam cat vrea sa dea Dobritoiu pe 12 F-16 la mana a treia, apropo, se vor intoarce partial in economia Croatiei pentru ca suedezii propun si un avantajos (zic ei) program de investitii, asa numitul offset.

Deocamdata nu ne ramane decat sa asteptam niste cifre oficiale si, poate, o oferta similara inaintata Guvernului Romaniei, poate in felul asta dom’ ministru n-o mai arde casual cu vechituri din anii ’80 la pret de avioane noi.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x