Polonia ar putea cumpara pana la 96 de avioane F-16 second-hand

Polonia analizeaza serios posibilitatea de a achizitiona pana la 96 de avioane de lupta F-16. La mana a doua. Adica second-hand. E pe bune.

Secretarul de stat din Ministerul Apararii de la Varsovia, Bartosz Kownacki, a admis recent ca institutia pe care o reprezinta efectueaza aceasta analiza. Care incepe sa dea cu plus.

„Avem in lucru o analiza pentru a vedea daa achizitionarea avioanelor F-16 la mana a doua este eficienta din punct de vedere operational si economic”, a spus Kownacki, cel care este de altfel responsabil cu achizitiile militare.

Polonezii au in dotare 48 de F-16 C/D luate de noi, plus 32 de MiG-uri 29 modernizate si inca vreo 20 de Su-22, insa analizele interne le arata ca au nevoie de mai multe avioane pentru a fi o forta aeriana credibila, mai ales ca Suhoaiele se apropie cu pasi repezi de retragerea din activitate.

Prin urmare, analize vizeaza achizitionarea F-urilor second, intr-un maxim de sase noi escadrile.

Planul ar fi, daca se va merge pe aceasta idee, de a cumpara avioanele din stocul americanilor, vorbindu-se inclusiv de A/B-uri daca C/D-urile nu vor fi disponibile, si de a fi modernizate in Polonia, profitandu-se de infrastructura dezvoltata in ultimii ani, dar si de experienta capatata cu MiG-ul 29.

Specialistii polonezi estimeaza ca Fortele Aeriene ar avea nevoie de el putin 100 de avioane de lupta pentru a putea apara teritoriul national intr-o maniera eficienta.

Eu v-am spus ca ajungem intr-o situatie paradoxala, in care F-urile second se vor cauta ca painea calda si nu numai de catre astia ca noi, ramasi in ceasul al 13-lea al dotarii.

Daca the donald isi va pune in aplicare planul de a relaxa NATO din perspectiva participarii americane si cu o Rusie tot mai agresiva, o sa ne trezim ca „cimitirul” de la AMARG n-o sa mai aiba „morti-vii”, adica avioane ce pot fi revitalizate si modernizate.

It should be fun!

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cezar

Paolonia ne da rusine, chiar si pe ‘nisa’ noastra, pe care suntem specializati……SH! 🙂

Lasati ciocul mic si luati aminte….daca tot e sa fie SH, macar sa fie multe si bine modernizate(V). 🙂

Jap

Probabil io fi pus gringo să declare bazaconiile ăstea,ca să ne m-ai vîndă nouă și bulgarilor niște rapandule. Păi mai zilele trecute israelul a scos pe tarabă 90 F-16,să le ia pe ălea.

Mig-21 LanceR

Daca face asta, Polonia intra in liga celor mai puternice armate din Europa. Decizia este mai mult decat inteleapta, 96 de F-16V vor face mai mult decat 30 F-35 in fata rusilor, pe langa faptul ca toata tarasenia ii va costa o treime din pretul unora noi. Despre noi… noi practic nu existam militar.

Jap

La băutură se spun multe prostii. Secretarul care este i sa pus fiola înainte de a declara bazaconiile ăstea? Nu pre-a îi văd pe polaci salivînd după rapandule,la banii lor își pot lua eFuri noi cu offset,să aibă de muncă tot amărîtul.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x