Romania vrea sa cumpere inca 12 avioane F-16

Read Time:1 Minute, 26 Second

Foto: Bogdan Pop
Foto: Bogdan Pop
De data asta e oficial, Romania isi doreste sa cumpere inca o escadrila de 12 avioane F-16. Foarte probabil, tot la mana a doua. Sau a treia.

Ceea ce pana acum circula ca o informatie pe surse, cum ca niste oameni s-ar gandi la asta si ar cauta optiunile viabile pentru achizitie, a fost confirmata de premierul Victor Ponta.

Seful Guvernului s-a intalnit recent cu un grup de jurnalisti straini carora le-a spus, printre altele, ca Romania vrea sa isi dubleze numarul de avioane F-16 pentru a „contracara amenintarile Rusiei”, dupa cum scrie Reuters.

Asa cum stiti, tara noastra a cumparat deja 12 avioane (la mana a treia) F-16 din Portugalia, acestea urmand a incepe sa ajunga pe bazele noastre aeriene la sfarsitul anului viitor.

O parte a jurnalistilor straini, naivi cum ii stim, scriu ca ne pregatim sa transmitem o cerere de oferta pentru cele 12 avioane lupta suplimentare. Noi suspectam insa ca va fi vorba despre un nou acord guvern-guvern cu vreo alta tara europeana care vrea sa scape de niste vechituri aparate de zbor de ultima generatie.

Asta inseamna ca nu va fi o licitatie, nu vom avea offset, iar pretul ne va fi trantit in fata fara explicatii, ca la precedenta afacere. Dar, hei, e doar o banuiala de-a noastra, nu trebuie sa ne credeti pe cuvant.

Lasand ironia la o parte, este o veste excelenta. Chiar daca avioanele vor fi vechi, vor fi scumpe si vor fi tare scump de operat, important este ca vor fi si ca pilotii nostri vor avea, in sfarsit, aparate demne de talentul si abilitatile lor.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “Romania vrea sa cumpere inca 12 avioane F-16

  1. Poate da Dumnezeu si de data asta ne procopsim cu aparate mai bune. Macar modernizate mai bine/mult sa fie. Intereant e ca, dpdv logistic si operational, ele trebuiesc sa fie musai A, ca sa nu avem buchet in dotare. Deci…..cimitir de avioane militare al SUA, pazea ca….venim!!! 🙂

  2. La vestea asta bulgarii își fac sepuku,oricum cineva va cumpara vechiturile grecilor ca sași plateasca și aia datoria externă.

  3. Mi-a plăcut fraza de final; de prea multe ori suntem negativiști și pierdem din vedere aspectele bune. Și eu mă bucur că piloții noștri vor avea mai multe aeronave, sper că și ore de zbor.

  4. Oameni buni e vorba de F-16AM MLU M5.2
    Adică sunt identice în avionică cu un blk 50&52.
    Avioanele F-16A transformate în 1997 au fost:
    110 pentru Belgia, 63 pentru Danemarca, 172 pentru Olanda, 57 pentru Norvegia și 130 pentru USAF. În 2003 Portugalia a participat la programul MLU cu 20 de avioane. Așa că, riscând să vă fac și mai supărați, avem de unde alege.
    Dar F-16AM cum sunt denumite avioanele trecute prin program au rămas cu vechiul motor, e adevărat, dar avantajul acestuia față de mai noul F100-PW-229 este că au resursa de zbor mai mare. Dar sunt mai grele. Puterea e aceeași însă.
    Per ansamblu aparatele sunt OK pentru nevoile noastre. Și o să putem alege și mai multe după ce F-35-ul va fi operațional deplin.

  5. Nu va mai inbatati cu apa rece inainte de termen nu va fi nici un f35 programul e prea scump ca romania sa isi permita sa intretina 2 excadrile cum se doreste de f35 si plus deasta are capabilitati limitate f35 nu este un multirol este un bombardier supersonic cu capacitati limitate .Deci cit sa tii in exploatare 2 excadrile de f35 cu costuri mult mai ridicate decit un eurofighther typhoon mai bine tii 3 excadrile de typhoon si care poti face ceace nu poate acest bombardier supersonic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Rusii trimit bombardiere Tu-22 in Crimeea
Next post Elicopterele IAR-330 Puma, oprite de la zbor