Rusia are mari probleme cu „invizibilul” Suhoi T-50

putinRusia are mari probleme in dezvoltarea avionului de generatia a cincea Suhoi T-50, motiv pentru care va plasa acest proiect in „rezerva”.

Yuri Borisov, vice-ministrul Apararii care se ocupa de domeniul Armamentui de la Moscova a declarat recent ca T-50 nu va intra in productia de serie intr-un orizont de timp bine definit, ci ca va fi pastrat intr-un fel de rezerva strategica, urmand a ajunge operational cand sau daca va fi nevoie.

„Date fiind noile conditii economice, planurile noastre ar putea fi ajustate. E mai bine sa avem proiectul PAK FA in rezerva si sa il dezvoltam mai tarziu, pentru ca acum sa ne concentram pe avioane de generatie 4+”, a declarat Borisov pentru Kommersant.

Astfel, din cele 52 de avioane prognozate a fi construite pana in 2020, se pare ca vor fi finalizate numai 12, intr-o varianta de preserie, dupa care va urma o lunga si agonizanta perioada de testare si dezvoltare, intinsa pe parcursul mai multor ani de zile.

Iata cum se confirma la nivel oficial ceea ce am sustinut in ultimul an, anume ca Rusia va avea mari probleme cu PAK FA. Si nu trebuie sa fii un geniu pentru a realiza asta din moment ce SUA forteaza orice limita cu F-35, proiect care a consumat enorm de multi bani.

Dar nu numai banii sunt problema Rusiei, care nu are nici tehnologia necesara. Nu au motoarele promise, nu au radar si nu au multe altele. Rusii sperau sa rezolve decalajul tehnologic cu miliardele de dolari ale Indiei, partener in proiect, insa baietii de la New Delhi nu prea se pacalesc de doua ori pe bani multi.

Cum am mai scris, achizitia si producerea sub licenta a lui Su-30 MKI nu a adus Indiei ceea ce spera, un avion net superior fata de vecinul Pakistan si transferul tehnologic care sa le permita sa isi faca propriile proiecte pe viitor, asa ca indienii sunt dispusi sa plateasca de trei ori mai mult pe Rafale-ul francezilor.

In conditiile astea, Rusia se va concentra probabil pe Su-30 si Su-35 pentru a-si moderniza flota de multiroale si va relua proiectul PAK FA cand vor fi zile mai insorite la Moscova. Numai ca exista riscul ca pana atunci SUA si aliatii, si de ce nu chiar China, desi aici sunt semne mari de intrebare, sa fie cu un pas in fata.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Slăbuț articolul frățioare și plin de greșeli.

Jap

Ce avion are pachistanul net superior su-30 trăitiar familia ta? Dacă îmi amintesc bine mig29 a șters pe jos cu f16 indiene.

Jap

Scuze,ma gîndeam la f-uri doborîte,deci f16 este superior su30?

Jap

Stai umpic fraţioare ca io ginesc m-ai greu,la noi peste gîlă în crimeea ivanii au adus o escadrilă de su-30 fabricate în 2013,deci noi nouțe,nu reparate,nu modernizate,noi nouțe,să presupunem ca la o adică putem merge peste ei să le-o dam in gură cu efurile noastre ‘noi nouțe’ fabricate acum 35 de ani?dacă f16 este superior su-30 de ce ivanii nu opresc productia lui?

Adi

Incurci borcanele; conteaza mai putin cand e fabricat avionul, conteaza mai mult ce radar are si ce rachete, daca sunt din aceeasi generatie si au semnatura radar similara. Daca iei un avion din ’70 si ii pui radar si rachete moderne atunci iti spulbera un avion vechi de 5 ani cu avionica slaba si rachete cu raza scurta de actiune.
Nu stiu ce capabilitati au F16 si SU30 din discutia de mai sus, dar vechimea celulei ca argument e o eroare.

Jap

‘Contează mai puțin cînd e fabricat avionul’ Pai contează frate,f-16 al nostru nu mai e virgin fratioare are 35 de ani vechime în bransa,e la al treilea mariaj si orice aparatura jmecheră ai pune pe el vechimea își va spune cuvîntul:i se poate opri motorul în aer,sa ia foc din senin,sa se rupă în două întrun viraj,etc(exact ca mig21 lancer),de ce toată lumea vrea sau și-au luat avioane noi? și noi am luat ce am luat.

Marius-Eugen Fenchea

@ LanceR – te inseli foarte rau in ceea ce priveste cpabilitatile Su 30 MKI vs. F 16 pakistaneze, pur si simplu comparatia nu isi are rostul la superioritate aeriana F 16 nu poate sa se compare cu Su 30 MKI, locul unde Rafale exceleaza fiind aer-sol, aici pot spune ca exista doar un singur avion concurent pe paln mondial pentru Rafale – F 18 Super Hornet, restul fiind mult mai slabe sau la capatul ciclului de dezvoltare. Sa nu uitam ca F 16 Block 70 I a fost varianta propusa Indiei si a cazut din lista cu brio de-o… Read more »

Mig-21 LanceR

F-16 I, de care spui ca a cazut din lista indienilor cu brio nu e deloc un avion slab. E chiar foarte performant. Criteriile pe care s-au bazat indienii cand au selectat avionul final, nu sunt prea clare. Un lucru stiu cert si anume ca nu le-au verificat 1 vs 1. Iar Rafale a iesit castigator prin anumite circumstante dubioase, fiind descalificat initial, apoi reintrodus in competitie, „spulberand” concurenta, toate la presiunile facute de nu stiu ce oficial francez. Pe de alta parte, F-16 block 60 al UAE a mai castigat o comanda suplimentara de vreo 30 de bucati, pe… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

F 16 Block 60 are radar AESA dar problemele lui vin din alte parti atunci cand il compari cu Typhoon si Rafale – nu este capabil de supercroaziera nici macar marginala precum Gripen E/F, nu are un pachet de razboi electronic dedicat precum Rafale, Typhoon si Growler. Intretinerea variantei F 16 Block 60 este un pic cam apropiata de cea a Rafale si Typhoon in conditiile in care Block 60 nu este avionul capabil sa ofere superioritate aeriana in zona Indiei. Su 30 MKI nu sufera la capitolul superioritate aeriana ci la capitolul armament de precizie, una dintre cerintele MMRCA… Read more »

Mig-21 LanceR

Ca sa te contrazic, F-16 block 60 are un pachet de razboi integrat. Ia si citeste aici: „Thirdly, there is an integrated electronic warfare suite with the Northrop Grumman ‘Falcon Edge’ internal electronic countermeasures system, the Northrop Grumman AN/APG-80 „Agile Beam Radar” with AESA (Active Electronically Scanned Array), an electronic warfare management system, fiber-optic avionics data bus and up to eight chaff/flare dispensers, as well as advanced friend or foe. The aircraft’s advanced avionics suite has room available for future improvements. The Block 60’s modular mission computer has a processing throughput of 12.5 million instructions per second and provides sensor… Read more »

Marius-Eugen Fenchea

http://www.air-cosmos.com/2012/10/02/19298-dassault-livre-le-premier-rafale-aesa

Rafale zboara deja in Arme de l’Air cu AESA, in plus cred ca la partea de descoperire discreta a SPECTRA F 16 I nu se poate compara.
In cazul in care esti India si langa tine ai 2 vecini puternici China si Pakistanul este foarte probabil sa fii luat prin surprindere, mai ales daca se mai si coordoneaza.

Jap

O întrebare pt. sfîrșit: de ce ivanii încă îl produc pt ei sil exportă (su 30)?

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x