Bulgaria a ales F-16 Block 70

Read Time:3 Minute, 18 Second

Comisia de specialitate care a analizat ofertele primite de Bulgaria pentru avioane multirol recomanda Guvernului si Parlamentului de la Sofia achizitia avioanelor F-16 in versiunea Block 70, cea mai noua de altfel.

Ministrul Apararii, Krassimir Karakachanov, si cel al Economiei, Emil Karanikolo, sunt cei care si-au asumat raportul in fata guvernului.

Iar raportul recomanda, asa cum spuneam, finalizarea procedurii de achizitie a avionului multirol, lipsa acestuia din serviciu fiind considerata o vulnerabilitate majora a sistemului defensiv bulgar.

In privinta castigatorului, lucrurile sunt destul de clare. Specialistii care au intocmit raportul recomanda demararea negocierilor cu Lockheed Martin pentru F-16 Block 70, mai ales ca partea americana si-a anuntat disponibilitatea de mai ajusta termenii ofertei.

Ce are Viperul si nu are Gripenul atat de iubit in Romania? Ne spune Atanas Zapryanov, adjunctul ministrului Apararii de la Sofia:

„Celelalte doua propuneri – Gripen si Eurofighter – includ contracte aditionale cu alte parti pentru livrarea armamentului, a echipamentelor, a licentelor, toate acestea nefiind incluse in ofertele ce ne-au fos transmise. Asta inseamna ca nu avem certitudinea costului real si nici a programului de livrari, dat fiind faptul ca trebuie semnate acorduri suplimentare.”

Dar, stati! Lucrurile nu se opresc aici. Ca si anul trecut, cand au selectat Gripen, bulgarii se pregatesc sa faca inca o… bulgareasca.

Ministrul Apararii sustine ca, daca optiunea F-16 nu este pe placul clasei politice, intreg procesul de achizitie poate fi reluat, pentru a nu stim cata oara, de la capat.

„Avem doua optiuni. Fie oprim proiectul si o luam de la capat, avand un nou set de reguli si solicitari, fie continuam cu negocieri directe cu Lockheed pentru a imbunatati pretul si a semna contractul.”

Bulgarilor pare ca le-a venit, in sfarsit, mintea la cap si-au facut o analiza completa a ofertelor, una care arata propunerea Saab mult mai aproape de adevar. Si va spun imediat de ce insist pe tema asta.

De foarte multe ori, atunci cand vorbim despre avioanele multirol ale Romaniei, apar oameni care aduc in discutie propunerea suedezilor pentru Romania din urma cu aproape un deceniu. Textul e clasic deja si suna ceva de genul:”cu banii de F-16 la mana a treia luam Gripen noi!”

Ei bine, iata ca si bulgarii au descoperit ca marketingul nu inseamna intotdeauna adevar si ca reclamele nu spun chiar totul. Revenind la noi si la faimoasa propunere „24 de avioane pentru un miliard de euro”, am tot scris de-a lungul timpului ca propunerea era pentru aparate si atat, armamentul, echipamentele necesare, licentele, pregatirea si asa mai departe adaugand costuri suplimentare care nu sunt deloc de neglijat.

Ca idee, noul contract de leasing al Ungariei pentru Gripen costa 130 de milioane de euro pe an, plus alte 9 milioane pentru pregatire. La o durata de viata de 25 de ani, cat se presupune ca vor fi folosite F-urile 16 achizitionate de Romania, ajungem la un cost de 3,5 miliarde de euro. Cum va suna acum 670 de milioane de euro pentru 12 avioane F-16 AM/BM fata de 3,5 miliarde de euro pentru 14 avioane Gripen C/D?

P.S. Ne-am luat cu vorba si-am uitat ce e mai important. Daca bulgarii se duc spre F-16 Block 70 o s-avem o problemuta destul de mare. Slovacia a selectat deja acest tip de avion, se pare ca in Croatia se fac cartile tot pentru Bk.70, Grecia va avea si ea avioanele modernizate la acelasi standard, iar operatorii clasici de AM/BM – Belgia, Olanda, Norvegia, Danemarca – renunta la ele pentru noile F-35.

Asta inseamna ca noi si portughezii ramanem cam singurii in coltul asta de lume cu F-urile de prima generatie, ceea ce inseamna ca ar putea creste destul de mult costurile de operare.

Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de Youtube, acolo unde va asteapta tot felul de surprize!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

8 thoughts on “Bulgaria a ales F-16 Block 70

  1. Asta inseamna si ca idiotii de politruci de la noi, vor putea sa le cumpere dreacu pe alea care nu le mai folosesc alde olandezi, danezi etc. etc.

  2. „Ce are Vipera și nu are Gripen”? Păi îl are pe Trump și sancțiunile :-):-):-). Mi se pare mie că am rămas: de căruță,proști satului și vai de mama noastră? Să vezi ce frenezie o să fie la bulgarinezi și o se compare cu noi. Dar pun și yo o întrebare,pe lîngă avioanele ăstea noi și super șmechere,m-ai au leva pt armament,combustibil,piese de schimb,modernizarea a două aeroporturi sau o să le țină pe tusă ca pe Spartane?

  3. Fratelo,normal trebuia să iasă Gripenul cîștigător. Dar cineva trebuie să tină linia de fabricație deschisă a lui F,bulgari,croați,slovaci și indienii,noi sîntem fani Amarg. Adj. Apărării Atanas Zaprianov,a fost chemat in Sua,să de-a explicații,la țepele luate de participanți,la nesfîrșitele licitații pt noile avioane bulgarineze. Ăstai tainul plătit de bulgarinezi la înalta poartă. Și polaci plătesc tainul cu „FORT TRUMP”,noi cu patriot și himars.

  4. Unele chestii mai trebuie intelese implicit,nu toate se pot spune in gura mare.Eu le-as recomanda managerilor de la Saab sa faca transformarea si sa se duca intr-o clasa inferioara,alaturi de Leonardo.Acolo nisa pare mai mare.

  5. La finalul articolului începeți să spuneți lucrurilor pe nume. Prima generație de F16 pe care sperăm să le „zburăm” încă 25 de ani de acu încolo ? Hmm.
    Chiar dacă povestea cu Saab pare o ofertă de marketing cu capcane, să nu uităm totuși că suedezii au oferit atunci și un offset demn de luat în seamă:80% din valoarea contractului, investiți în industria de armament de la noi(parcă era vorba despre Avioane Craiova) .S-au preferat F17 si care de fapt erau la mâna a treia. În fine.
    Totuși întreb: dacă tot e dotare „Viper” de ce n-a fost să fie Block 70 noi nouțe. „De pe raft” ?? Întrebarea este retorică, desigur.

    1. Valoarea offsetului e relativa. Spre exemplu, Saab a oferit offset de 110% in Ungaria, dar in realitate offsetul a fost de 30% din valoarea contractului. Asta pentru offsetul e calculat cu factori de multiplicare care ajung sa dea valori extrem de mari, de multe ori peste 100%. Sigur, 30% din valoarea contractului e mai bine decat nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post MiG-29 second hand pentru 4,65 milioane de dolari
Next post RUTA NOUA | Wizz Air va zbura din Bucuresti in Santander