Achizitia de elicoptere Viper si Venom avanseaza. Reactii contradictorii despre linia de asamblare

Read Time:3 Minute, 48 Second

Procesul de achizitie a elicopterelor AH-1Z Viper si UH-1Y Venom avanseaza cu pasi timizi, dupa cum a dezvaluit recent un oficial al Bell Helicopter, care a confirmat in parte ceea ce am anuntat cu ceva timp in urma.

UPDATE: De la declaratia lui Joel Best, pe care o aveti mai jos, a aparut o alta, a presedintelui si CEO-ului Bell Helicopter, Mitch Snyder, care spune cu subiect si predicat ca exista posibilitatea deschiderii unei linii de productie la noi.

„Capabilitatea pe care noi o oferim este AH 1 Z Viper. Este un elicopter făcut special pentru operațiuni de tip combat. Avem versiunea utilitară, care include transport de trupe și avem versiunea de atac, versiunea pentru artilerie grea. Cea mai interesantă parte este că cele două platforme sunt compatibile în proporție de 85 %. Asta înseamnă că mentenanța, antrenamentul, manualele sunt comune cam 85%. Asta face foarte eficient pentru o țară să opereze cele două versiuni ale elicopterelor. Dincolo de asta, ceea ce noi putem să aducem în România este cooperarea industrială. Am fost in discuții cu IAR Brașov pentru a aduce acolo linia finală de asamblare acolo pentru a crea locuri de muncă în România și pentru a face transfer de tehnologie”, spune CEO-ul companiei americane pentru global-def.com.

Cu putin timp inainte de declaratia lui Snyder, Joel Best, international business development manager, a declarat in timpul unei intalniri cu presa din cadrul Farnborough International Airshow ca a fost finalizata prima faza a studiului de tranzitie privind transferul tehnologic si au fost identificate elementele pe care tara noastra le poate gazdui. Linia de productie nu se numara printre ele.

„Lucram cu Ministerul Apararii si cu industria locala si am finalizat prima faza a studiului privind tranzitia si transferul tehnologic. Sunt cateva oportunitati pentru MRO (maintenance, repair and overhaul – intretinere, reparatie si reparatie capitala) in Romania si cu siguranta vedem acest lucru ca pe un parteneriat de lunga durata”, a spus Best.

Acum trebuie sa privim si contextul. Best a vorbit cu presa internationala in timpul unui salon aeronautic international. A fost destul de vag, a spus punctele mari pe care stidiul le-a identificat si nu a negat nimic. Best n-a spus ca Bell nu ia in calcul deschiderea unei linii de productie in Romania, pur si simplu nu a mentionat deloc acest aspect.

Pe de alta parte, Snyder a vorbit pentru un site de nisa din Romania, ale carui materiale se adreseaza publicului roman interesat de zona de defence. Adica fix publicul pentru care linia de productie e un subiect important. Si n-a spus ca Bell vine cu linia la noi, ci ca sunt discutii despre asta. Si, intr-adevar, din informatiile care vin de la Brasov, negocierile se poarta inclusiv pe acest subiect, insa sunt doar negocieri.

In continuare imi e greu sa cred ca Bell va asambla elicoptere aici, macar pe cele comandate de Romania. Imi e greu sa cred asta pentru ca interesele comerciale sunt altele si, absolut natural, fiecare companie isi vrea propriul bine. De asemenea, nu exclud posibilitatea asta. Se discuta despre linia de asamblare de la Brasov, decizia finala nu e luat, insa discutii exista.

Revin la finalul articolului original. Studiul ala, daca e bine facut, arata ce poate in momentul de fata industria aero de la noi. O mutare a unei linii in tara noastra ar insemna un cost mai mare, unul nejustificat pentru producator. Daca Romania isi asuma costul suplimentar, probabil ca poate negocia aducerea unei linii in tara, dar perspectivele ar fi slabe. Dupa ce ar asambla elicoptere cumparate de Ministerul Apararii, foarte probabil ca facilitatea va fi inchisa sau transformata intr-una de mentenanta. Completez aici si spun ca se intrevad si alte comenzi pentru Viper si Venom, mai ales din zona Asiei si Oceaniei, dar iarasi imi e greu sa cred ca ele ar fi asamblate aici si nu in statele care le cumpara. Sau de catre Bell, cu angajatii proprii.

Acum revin la ce am scris in ultima vreme, facilitatea Airbus de la Ghimbav. Care exista, e acolo, asteapta o comanda pentru a incepe munca. O comanda care pare c-o sa vina de la Interne si care pare ca e singura sansa sa nu pierdem acest probabil ultim „tren”. Daca vom intra in clubul producatorilor de elicoptere, cu o importanta participare nationala, cu specialisti instruiti la cele mai inalte standarde, pe viitor putem sa ne gandim si la ceva mai complex.

Daca insa ne vom dori sa ardem etapele, ma tem ca vom ajunge sa platim mult si degeaba.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

14 thoughts on “Achizitia de elicoptere Viper si Venom avanseaza. Reactii contradictorii despre linia de asamblare

  1. Păi so luăm cu începutul: 1)fratelo,dacă nu știai,noi sîntem deja „în clubul” producătorilor de elicoptere,fabricăm IAR PUMA SOCAT. Anul trecut,tocmai am dat cu piciorul,la o vînzare de 40 de Socaturi pt Pachistan. 2) la interne se pare că luăm de la Airbuistan,plătim tainul,ca întro zi să intrăm în Califatul Islamic European, cum au făcut bozgorii și ‘la mărginenii’. 3) pt armată,luăm de la Bell,ca să plătim tainul la gringo și să scăpăm de amenințările lui Trump. Așa împăcăm și capra și varza cum zicem noi. Dacă comandam m-ai multe Venom, așa vreo 50 de bucăți,aveam o linie de producţie-asamblare.

  2. Lasa-l domnule sa scrie prostii, ca e o tara libera si la fel si site-ul, e liber sa comentezi.
    Ti-as da si Eu si alti citiori cate un ban cand scrii aberati, articole partinitoare si fara fundament.
    Dar ne face placere site-ul overall, asa ca mergem mai departe.

      1. Hai sa analizan ce a spus Jap – trecand peste limbajul lui.
        1. Fabricam Puma Socat – teoretic DA. Vanzarea spre Pakistan – probabil fantezie.
        2. Califatul Islamic European – realitate mai mult apropiata decat indepartata. Multe orase din Vest inclusiv Londra au ajuns niste shit-holes. Nu cred ca ai curajul sa umbli singur in jumatate din Londra sau Bruxelles etc. Muslimii nu se integreaza nici dupa 3 generatii plus si cei integrati sunt susceptibili de a reveni la „traditie”
        3. Despre Trump perfect real – stie ca din cei 2% cheltuieli NATO aproape tot vor merge spre industria US. De aceeea tot ameninta. Ba mai mult, mai nou nu zice doar 2% ci deocamdata 2% si apoi mai mult. Pentru ce – sa ne aparam de Rusia sau China??? Daca cheltuielile ar ramane la acelasi nivel si US ar reduce de la 4,5% la 2 % bugetul NATO ar depasi cel al Rusiei de 10 ori – populatia de 12 ori. Cat despre China este incercuita – 4 mari puteri Rusia, Japonia, SK si India. Pana si statele mai mici gen Vietnam pun o problema pt chinezi – deci Jap are dreptate referitor la Trump.

      2. Analizeaza linistit. Nu fabricam Puma SOCAT. SOCAT-ul este, asa cum ii spune numele, un Sistem Optronic de Cercetare și Anti-Tanc. Un kit de modernizare pentru elicopterele Puma.
        Romania a fabricat Puma Naval. Fix trei bucati si asta acum aproape 10 ani.
        Contractul cu Pakistan nu exista, Puma SOCAT nu e elicopter de atac si e sinucigas sa il folosesti in misiuni reale.

        Despre califate si tribut platit prin achizitii militare va rog sa discutati pe multimea de site-uri de propaganda si conspiratii care exista in online, nu aici.

        1. Să discutăm în altă parte despre propagandă şi conspiraţii când aici se mănâncă non-stop c***turi de propagandă muricană şi alte băşini. Mă laşi? Comentariile n-au dreptul la opinie, numa’ rahaturile de articole scrise pe aici au voie şi cam atât.

          Păi bine, suntem toţi inculţi şi absurzi şi cumva s-a găsit numai opinia voastră să fie aia corectă şi acceptată.

    1. Daca ai citit acolo ai vazut ca oamenii nu au declaratia lui Best, ci doar amintesc de ea, iar Banea de la IAR vorbeste despre piese si subansamble fabricate in Romania. In niciun moment nu se spune despre mutarea unei linii de asamblare la noi.

      Habar n-am de unde au scos aia ca asamblam noi elicoptere cata vreme toate declaratiile, oficiale sau nu, nu spun nimic de asta.

  3. AIRBUS A asambla nu inseamna neaparat a produce, daca piesele, subansamblele sunt facute in alta parte. Noi doar stangem niste suruburi si intindem niste cablaje. Asta e mai nimic. Daca ai nevoie de o piesa tot la frantuz o iei si iti golesti toate pusculitele. Astia isi externalizeaza profitul in stil mare.
    BELL e treaba lor daca risca sa faca o linie de asamblare in ro, nu au experienta in afaceri balcanice.

  4. Dacă ne aducem aminte bine, pe la sfârșitul anilor ’90 Bell Helicopter Textron a mai incercat sa ne vanda 96 de elicoptere de atac AH-1W Super Cobra dar nu le-a iesit afacerea. De ce?… Pur si simplu pentru că românii nu aveau bani!. Se discuta tot de transfer tehnologic și linie de asamblare/productie la IAR Brașov, etc. O delegatie a MApN si MEC chiar a fost în Texas să viziteze fabrica Bell dar toată afacerea s-a fâsâit din lipsă de fonduri la beneficiar. Și așa am rămas doar cu SOCAT–urile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Raportul final in cazul disparitiei avionului Malaysia Airlines: Mai multe intrebari decat raspunsuri
Next post Ministrul Apararii a comis-o din nou. Declaratia despre baza Deveselu care poate „incinge” relatiile Rusia-NATO