Home » Aviatie militara, featured, headline

Dogfight greco-turc deasupra Marii Egee

30 December 2015 5 Comments

f16Cel putin asta anunta o publicatie elena, care scrie ca incidentul a avut loc chiar in aceasta saptamana, in cursul zilei de marti.

Ziaristii greci scriu ca o formatie de sase avioane de lupta ale Turciei, insotite de doua transportoare CN-235, ar fi violat spatiul aerian elen de noua ori inainte de a fi interceptate.

Cum era de asteptat, grecii au raspuns, iar la momentul interceptiei ar fi existat si un mic duel aerian manevrier, pana ca “invadatorii” turci sa paraseasca incinta.

Ca sa nu avem discutii, asta este ceea ce sustine o publicatie, pana la ora asta neavand (noi cel putin) cunostinta de o reactie oficiala a vreunei parti.

Disputa turco-elena din Marea Egee porneste de la limitele spatiului aerian national al celor doua state, care este alta pentru fiecare dintre ele. Grecii sustin ca spatiul lor aerian se intinde la 10 mile distanta de la un grup de insule situate in apropierea tarmului turc, in timp ce turcii recunosc o distanta de numai 6 mile.

In cele 4 mile de spatiu aerian disputat au loc, de obicei, incidentele aviatice turco-elene, care in trecut au fost de-a dreptul violente, soldate cu avioane doborate si piloti ucisi.

5 Comments »

 • Jap said:

  Turcii îi cam ‘violează’ săptamînal de la o vreme,de cînd spaţiul aerian se măsoară în mile maritime?

  • LanceR said:

   Iar esti defazat, japule. Violurile turcesti se oprisera luna asta, turcii fiind concentrati pe Siria.

 • Jap said:

  E opinia ta,chiar dacă greșești sau nu ești informat,păi dacă sau oprit luna asta cum zici tu înseamnă că au fost mai multe violuri repetate cu bună știință și ai ajuns lă ‘defazarea’ mea că greci au fost ‘violați’ săptamînal cu bună știință chiar am spune că le-au plăcut iar turcii nu sau opri nici odată din ‘violuri’ , nare nici otreabă siria cu m.egee. drept dovadă că ultimul viol a fost marţi în aceeași timp cu bairamul din siria. Apropo de cînd spațiul aerian se măsoară în mile marine?

  • LanceR said:

   Pai in zona aia “violuri” exista frecvent de zeci de ani, si de o parte si de cealalta, ele fiind cauzate in principal de diferendul in privinta limitei spatiului aerian.

   Care spatiu e masurat in mile pentru ca o parte zice ca el e echivalent cu limita apelor teritoriale, iar o alta zice ca e putin mai mare decat limita asta.

 • Jap said:

  Mila marină e folosită în marină iar km și km pătrați în aviație.Forța fie cu tine.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.