Romania va cumpara elicoptere Airbus H215 produse la Ghimbav

Read Time:2 Minute, 29 Second

Romania va cumpara pana la urma un numar inca neprecizat de elicoptere H215 produse de Airbus la Ghimbav. Anuntul a fost facut chiar de ministrul Apararii, Mihai Fifor, miercuri.

Ministrul Apararii, cel al Economiei si premierul s-au intalnit miercuri cu reprezentanti ai Airbus, discutiile vizand contractul pe care Romania intarzie sa-l atribuie pentru achizitionarea de elicoptere.

„Am avut o întâlnire, într-adevăr, luni, la sediul Guvernului, alături de premierul Mihai Tudose, cu reprezentanţii Airbus. La această întâlnire a participat şi ministrul Economiei, domnul Gheorghe Şimon. Este o discuţie mai veche, parteneriatul pe care România îl are cu Airbus şi prin IAR Ghimbav”, a explicat Fifor.

Ulterior, dupa ce jurnalistii au insistat pe tema elicopterelor, ministrul a recunoscut ca guvernul s-a angajat mai mult sau mai putin oficial sa cumpere elicoptere.

„Într-adevăr, vor fi achiziţionate în perioada următoare un număr de elicoptere care vor intra atât în dotarea Armatei Române, cât şi în dotarea MAI. Noi ne dorim ca în aceeaşi paradigmă: companiile partenere să investească în industria de apărare românească, nu doar să vândă echipamente în România. Cred că acest parteneriat, de mai bine de 40 de ani pe care România îl are cu Airbus, acum se concretizează şi prin achiziţia aceasta de elicoptere, care vor fi produse pe linia de la Braşov”, a mai spus Fifor.

Prin urmare, VICTORIE! O victorie a santajului economic practicat de Airbus, dar si una necesara pentru industria aero din tara noastra.

Despre probleme Airbus din Romania v-am mai scris. Oamenii au lansat o linie de productie, dar n-au comenzi. Si nici perspective nu prea au pentru ca se intra intr-un cerc vicios.

Airbus are nevoie de o comanda ferma de 12-20 de elicoptere pentru a demara productia la Ghimbav. Un numar ca asta nu poate fi atins prin cumul de comenzi si va explic de ce. Sa spunem ca Airbus gaseste un client care vrea 5 elicoptere. Clientul ala solicita livrarea in, sa zicem, 3 ani.

Ori Airbus nu se poate angaja pentru ca nu are alte comenzi in afara de astea cinci si nu are certitudinea ca va gasi altele. Iar daca da drumul liniei din Romania pentru numai cinci elicoptere, iese mult pe minus. Prin urmare, refuza comanda.

Daca Romania plaseaza o comanda relativ mare, deschiderea liniei de productiei are sens si din punct de vedere economic. Avand comanda asta pe masa, Airbus poate cauta comenzi mai mici. Tara noastra ramane principalul client si poate astepta pana va primi elicopterele. Cu alte cuvinte, se produc 5 elicoptere pentru noi din ipoteticul contract de 20, vine tara x si plaseaza o comanda pentru alte 5. Airbus le face pe alea, ne impinge noua livrarile in timp cu inca un an, si astfel linia de productie ramane deschisa.

Eu sunt foarte multumit de declaratia asta si sper sa se materializeze intr-un contract. Desi nu-s fan H215, am explicat de mai multe ori ca Romania are nevoie de prezenta Airbus aici.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

12 thoughts on “Romania va cumpara elicoptere Airbus H215 produse la Ghimbav

  1. eu zic ca este o veste buna – clar la MAI acest elicopter va aduce un mare plus. din pacate nu pot spune acelasi lucru despre o eventuala achizitie a aparatului si ptr MAPN. mai bine sa se incerce un overhall total la actualele celule de IAR330 care se preteaza ca si resursa la modernizare (motoare, avionica si ce o mai exista) iar ptr grosul elicopeterelor necesare MAPN, sa se mearga pe un elicopter dedicat si / sau creat special pe cerinte militare

  2. O veste mai proasta decat aceasta nu cred ca ar exista, poate sa ne atace rusii, atat de proasta este vestea.
    Nici macar la MAI nu-i vad rostul avand in vedere ca daca achizitioneaza H215, acestea vor inlocui MI-17, ehe… ce elicopter, e favoritul meu la clasa medie, dar va fi inlocuit de unul din cele mai slabe din aceasta clasa.
    As fi mers pe elicoptere usoare, sigur am fi obtinut usor o licenta pentru UH-1N Huey, sau chiar varianta din Vietnam cu usoare imbunatatiri de care ne-am fi bucurat de un numar mai decent datorita costului redus, iar la clasa medie BlackHawk avea sens pentru un numar de minim 20 exemplare la Land Forces, combinat cu cateva la marina (da, e unul din cele mai bune pe ASW/ASuW) si de ce nu si cateva pentru diferite misiuni speciale, la care s-ar mai fi adaugat vreo 4-6 CH-47F si deja iesea o flota frumoasa.

    Cu H215 repetam gresala multirolului SH 3rd hand, a fregatelor sau a HAWK si nu-l vad un aparat pe care fabricantul sa-l evolueze pentru misiuni speciale sau marina, e o INFUNDATURA pe bani multi si cu batai de cap in timp.

    Airbus = https://www.youtube.com/watch?v=6jQmR9hpPb0

  3. Si mie mi se pare o afacere proasta. Atata vreme cat ei fac intelegeri pe la spate nu o sa iasa nimica bine.
    „ministrul a recunoscut ca guvernul s-a angajat mai mult sau mai putin oficial sa cumpere elicoptere” – pai poate s-a angajat mai putin decat mai mult. Si despre care guvern vorbim? ca daca e cel precedent n-ar decat sa se duca AH si sa faca contracte cu aia care nu mai sunt. Sau poate sa zica ca o sa cumpere elicoptere in 2020, deci mai e timp, sa nu ne grabim.
    De la AH au tot cumparat elicoptere, pt politie, pt SMURD deci n-au de ce sa se planga ca oricum ioc offset si alte bla bla-uri pt alea.
    Ca si-au facut hala acilea – sa fie sanatosi si sa-si gaseasca agenti de vanzari mai buni care sa vanda cat mai multe…
    PS: – ideea inlocuirii Mi17 cu astea e cam nastrusnica. Nu doar cresc costurile de operare, dar ma si indoiesc ca va fi la fel de fiabil ca rusescul…..

  4. Pana la urma elicopterele astea se vor face la fabrica IAR sau direct in hala Airbus de peste gard? In caz de se fac la IAR, cum or sa treaca francezii peste ‘problema’ sesizata de ei acum ceva timp vis a vis de parteneriatul romanilor cu Bell si pastrarea secretului indistrial, ca de asta se speriau si urlau cel mai tare? Si inca ceva….motoarele or sa fie importate din Franta sau or sa fie produse pana la urma la Turbomecanica, ca eu cred ca pentru asta nu au semnat ei inca contractul cu statul roman?!? Se negociaza la sange!!!

    1. Ce mai conteaza ce si unde se produce cand pe sigla scrie clar Fabricantul de Gunoi?

      Daca ne uitam la produsele Fabricantului de gunoi vedem Tigre mai scump si mai prost decat cele americane, iar australienii ii spurca pe unde apuca cu teapa pe care si-au luat-o si vor sa o indrepte cu elicoptere de la americani; asta de vrem noi sa-l luam care s-a dat de-a dura prin Norvegia (un derivat al lui parca); NH90 care e indisponibil pe la nemti la marina (foarte putine operationale), iar olandezii se plangeau acum cativa ani ca salinitatea le afecteaza foarte puternic (daca era de la terestre mai intelegeam, dar un aparat facut pentru marina sa fie afectat de salinitate foarte puternic spune multe); Ecureil pe care nu-l vrea nimeni, noroc cu americanii care fac sub licenta varianta UH-72 Lakota.
      Si noi ne-am pomenit cu H215 al fabricantului de gunoi care face presiuni lunare de cativa ani asupra guvernului nostru sa le dam o comanda. Din asta iti dai seama cu cine ai de a face cand o companie care se umfla in pene ca este in top la capitolul elicoptere, ea se roaga de guverne din lumea 3-a sa-i cumpere aparatele mai ceva ca „samsarii de avioane”, asta le e nivelul si cu gunoaiele astea sunt pe piata.
      Ma intreb cat va fi costul final/aparat ca de varianta cheala ne-au spus ca e vreo 20 milioane de iepuroi, deci e loc destul de urcat. In conditiile astea pretul ajunge la 2-3 MI-17 HIP un H215 cu care vor sa le inlocuiasca la interne, cand de fapt 2-3 H215 le-as putea compara cu un MI-17.

      1. Pai cum asa, ca pana mai ieri se laudau francezii ca in caz de or sa primeasca comanda de la statul roman, IAR Ghimbav v-a fi principalul contractor al lucrarilor, iar asamblarea o vor face ei, nu Airbus. Au mai si semnat nu stiu ce comntract de colaborare, contract pe care l-ai si prelungit pe multi ani….numai numai s-aor hotara romanii sa- le compere gioarsele. Sa inteleg ca una vorbim si alta facem????

        1. Cand faci afaceri cu fabricantul de gunoi caruia ii sticlesc ochii dupa orice contract cat de mic ar fi poti sa te astepti la orice.
          Afacerile cu persoanele dubioase sunt intotdeauna dubioase, iar Romania s-a comportat precum o fata care „nu vrea” dar in final, dupa multe insistente ale golanului mai versat pana la urma cedeaza. Asta e AH, un fabricant de renume care prin presiuni ale companiei, dar si din partea statului poate smulge un contract chiar daca marfa pe care o vinde e demult demodata si asa cum am inceput, singura valoare a fabricantului e renumele pe care l-a castigat cu mult timp in urma, atunci cand elicopterul s-a aflat in perioada de glorie de la inceputuri.

          1. Daca veneau astia de la minister si ziceau ceva ca s-a semnat un acord secret prin care se angajeaza statul sa cumpere ceva elicoptere – hai mai trece merge. S-a semnat acum platim. Il gasim pe ala care a semnat si ii rupem gatul.
            Sau veneau cu aia veche – inchide Dacia daca nu cumparam elicoptere. Si ca sa nu para santaj ti-o baga pe aia cu autostrada care nu e gata.

      2. Vor fi produse pe linia Airbus, IAR venind doar cu unele subansamble nestabilite inca si cu instalatia electrica in cazul in care se ofera un pret cu 15% mai scazut ca cel al nord africanilor. Airbus cumpara de la IAR ore de manopera.

        Nu au zis niciodata francezii ca daca vom comanda elicoptere, asamblara se va face la IAR si nu la AH.

  5. Oupsss. Nemultumiri si carcoteli. Din nou.Indefinitiv este o reactie caracteristica natiunii noastre.
    Bon.
    Trecem peste faptul ca unii compara elicoptere din anul in care facea moshu armata, asa, dupa propriile impresii luate de pe net sau de pe vremea cand asamblau machete.
    In fine.
    Intreb carcotasii, aveti macar idee cam la ce nivel de dotare vine un H215 ?
    Care sunt motorizarile si in ce raport se poate compara cu (sa zicem) sovieticul MiL 17 la economie si costuri in utilizare/per ora de zbor ??
    Stiti,sau macar banuiti,ce inseamna avionica de ultima generatie care va dota acest aparat ?? Ati vazut vreodata cum lucreaza un pilot automat pe trei axe,care sa tina elicopterul la punct fix, indiferent de conditiile meteo ? Daca da, puteti sa spuneti pe care model anume ??
    Comparati o Dacia 1100 cu …? Cu ce ?
    Evident ca multi dintre cei care scriu/posteaza p-aici, au vazut elicoptere doar la standuri de expozitie sau cat stateau la plaja, pe litoral facind pe macho pe langa neveste.
    Cat priveste rentabilitatea economica a proiectului, e clar ca in lipsa de comenzi nimeni intreg la cap nu va deschide magazinul doar asa, de amorul artei.
    Si inca ceva: daca nici macar tara producatoare(desi in Romania se pare ca doar se vor asambla) nu lanseaza o comanda minima, pentru dotarea proprie, cum sa vina clienti externi cu comenzi fie ele si de mici dimensiuni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Pilotii bulgari au refuzat sa zboare cu MiG-urile 29
Next post O eternitate de 47 de ani