Home » Aviatie militara, featured, headline

VIDEO | Sarbii ar vrea sa modernizeze “geamanul” lui IAR-93

5 May 2016 3 Comments

oraoSarbii (sau, macar, unii dintre ei) ar vrea sa modernizeze batranul J-22 Orao, “geamanul” lui IAR-93, prezentand in acest sens un demonstrator.

Bine, recunosc, povestea este destul de complicata si la ei si, din cate am reusit sa inteleg, in momentul de fata nu e nimic sigur. Adica demonstratorul exista, a fost prezentat oficial pe aerodromul Batajnica, insa comanda lipseste.

Iar problema este ca sarbii mai au foarte putini Vulturi (asta inseamna Orao) si nu-s putini sunt cei care se intreaba daca aia care vor modernizare nu-s cumva pusi pe furat.

Fortele Aeriene Sarbe ar mai avea numai patru Orao operationale, plus alte doua aflate in plin proces de reparatie capitala. Ar fi sase avioane, jumatate de escadrila, mult prea putin pentru a justifica o asemenea investitie.

Sigur, se vorbeste ca ar mai putea veni cateva avioane din tara vecina si nu chiar atat de prietena Muntenegru, care vrea sa renunte la aparatele mostenite dupa ruperea de Serbia, insa chiar si asa vor fi putine.

De cealalta parte, cei care militeaza pentru modernizare spun ca “noile” avioane vor fi niste multiroale capabile inclusiv de misiuni de Politie Aeriana, ceea ce ar da autoritatilor posibilitatea de a mai “respira” in procesul de achizitie a unor noi aparate.

Din pacate, eu n-am gasit lista modernizarilor propuse pentru Orao, insa din ce se vede par a fi nu foarte radicale. Sigur, cockpit-ul isi va schimba infatisarea prin adoptarea display-urilor multifunctionale, insa cam atat a vazut ochiul meu neantrenat.

3 Comments »

  • Cezar said:

    Pai sa mai caute prin cimitirele noastre de avioane, ca mai gasesc acolo destule sa modernizeze. Daca nu, stiu eu 2 pe soclu. Unul in fata la INCAS, iar altul la granita dintre judetele Arges si Olt, mai exact in centrul comunei Colonesti. Tot pe soclu si ala! 🙂

  • Jap said:

    Pun pariu că-i cheamă pe ivani să le facă miliție aeriană.

  • Mig-21 LanceR said:

    Ce puteam avea… si ce avem..

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.