Avioane F-16 pentru Ucraina?

Read Time:4 Minute, 20 Second

Povestea avioanelor F-16 care ar urma să fie livrate Ucrainei a căpătat din nou tracțiune după ce oficiali de la Kiev au afirmat că s-ar fi înțeles cu aliații pe această temă. Mai mult, unul a mers până la a spune că este vorba despre avioane din Polonia.

În realitate, lucrurile sunt departe de a fi tranșate și e foarte greu de crezut că Ucraina va primi avioanele înainte de finalul războiului cu Rusia.

Avalanșa a pornit după ce ministrul Apărării de la Kiev, Oleksiy Reznikov, a declarat într-o intervenție pentru CBC că Ucraina își mai dorește din partea aliaților avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

”Anul trecut i-am scris lui Moș Crăciun o listă cu ce îmi doresc. Lista rămâne deschisă, e vorba despre avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească depozitele de muniții și combustibil ale Rusiei”, a spus acesta.

O declarație în ton cu multe altele de până acum, dar care a primir vânt din pupa după o reacție hazardată a lui Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenskyy.

Acesta a scris pe contul său de Telegram că există un acord pentru avioane de luptă și că acestea vor fi F-16 poloneze!

”Se lucrează pentru a primi avioane F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, care este gata să ne ofere avioanele în acord cu decizii ale NATO.”

Bineînțeles că de aici lucrurile au bubuit și a fost nevoie ca polonezii să iasă și să nege oficial aceste zvonuri guvernamentale.

”Subiectul cedării avioanelor F-16 poloneze nu există”, a transmis Wojciech Skurkiewicz, secretar de stat în Ministerul Apărării din Polonia.

A ieșit chiar și premierul Mateusz Morawiecki pentru a calma puțin spiritele ce începuseră să se agite în rândul opoziției poloneze.

”Toate acțiunile Poloniei pentru a ajuta Ucraina sunt coordonate cu partenerii din NATO. Așa cum am discutat acum câteva luni, în contextul MiG-urilor, orice posibil transfer de avioane se va face doar după consultarea statelor membre NATO.”

Ucraina va cumpăra avioane, dar după război

Bun, acum să vedem puțin ce înseamnă povestea astea cu avioanele pentru Ucraina.

Mai mult decât în cazul tancurilor, care și ele vor ajunge în posesia Kievului abia peste câteva luni, avioanele de luptă reprezintă echipamente delicate, cu un potențial mare de impact asupra activităților comerciale.

Asta înseamnă că dacă echipamentele sunt livrate și au rezultate, vor veni comenzi din foarte multe locuri, așa cum se întâmplă acum cu sistemele HIMARS. Dar dacă avioanele sunt livrate și nu au rezultate este posibil să piardă chiar și din contractele existente, vezi cazul Suhoi Su-35.

Ca să aibă rezultate, avioanele F-16 trebuie utilizate conform doctrinei americane, în condiții de dominație aeriană. Ceea ce Ucraina nu are și nici nu poate obține într-un orizont previzibil de timp. Mai mult, Ucraina nu poate asigura nici măcar o minimă umbrelă aeriană pentru aerodromurile sale, ceea ce face ca avioanele să fie tot timpul în pericol.

Iar dacă ne uităm la atacurile la saturație cu rachete de croazieră ale rușilor ne dăm seama ușor că în aceste condiții avioanele nu vor putea fi protejate.

Apoi, mai este o discuție legată de utilitatea lor. Spre deosebire de primele două luni de război, de foarte multă vreme nu mai avem lupte aeriene. Cele două părți folosesc aviația în rol de artilerie aeropurtată, cam ca în primul război mondial, iar pentru asta nu ai nevoie de aparate multirol moderne.

Logistica este crucială pentru F-16 și este imposibil de pus la punct într-o țară implicată într-un război, ceea ce ar afecta serios disponibilitatea unei ipotetice flote.

Până la F-16 vin totuși MiG-urile?

Un element important despre care nu se mai discută este livrarea de avioane MiG-29. Slovacia le-a retras din serviciu și și-a manifestat dorința de a ceda Ucrainei de jumătate de an, însă nu au fost făcuți pași concreți. Și Polonia ar fi dispusă să ofere MiG-uri 29, pe care ucrainienii știu să le opereze și să le repare, dar și aici e tăcere.

Cel mai probabil, această situație e provocată de realitatea de pe front. Ucraina nu are și nu pare că va putea avea dominație aeriană, iar asta face din aviație un element dispensabil.

Mult mai importante sunt, de exemplu, sistemele HIMARS, foarte mobile și care pot lovi departe în teritoriul inamic. Precizia le face letale, iar mobilitatea le face aproape imposibil de depistat și distrus, dovadă fiind faptul că niciun lansator sau element de comandă nu a fost lovit în jumătate de an.

Ce fac ucrainienii se numește cacealma. Plusează cât de mult se poate, cer soarele, luna și stelele în speranța că vor primi totuși ceva. Iar acest ceva poate fi inclusiv decizia politică.

Dacă SUA și aliații vor fi de acord în principiu cu transferul de F-16, ucrainienii vor considera că este o victorie pentru că este destul de dificil să ai acces la aceste arme moderne fără să faci parte din ecosistemul american.

În concluzie, avioanele F-16 ( cel mai probabil) vor ajunfe în Ucraina, însă este improbabil, dacă nu chiar imposibil, ca ele să fie livrate în această fază a războiului.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Serviciul Român de Informații cumpără 6 elicoptere de la Airbus Helicopters
Next post China scoate din serviciu clonele de MiG-21