Noi cu cine ne apărăm?

Read Time:2 Minute, 16 Second

Pentru că se discută enorm de mult despre Ucraina, Rusia și războiul dintre cele două aflat în desfășurare de aproape 8 ani de zile, m-a lovit o întrebare: în caz de ceva, noi cu cine ne apărăm?

Iar întrebarea asta m-a lovit pentru că, prin natura pasiunii pentru aviație, urmăresc pe social media destul de oameni care au zburat sau care zboară și acum cu avioanele noastre militare. Mă rog, nu sunt singurul și nu asta e important.

Important și, pe alocuri, șocant pentru mine este ce gândesc unii dintre ”foști”. Unii oameni care au ocupat funcții extrem de importante în cadrul Forțelor Aeriene Române sau în cadrum Ministerului Apărării.

Am să generalizez puțin, și îmi asum asta spunând că opiniile pe care cei mai mulți dintre ”foștii” pe care eu îi urmăresc sunt cele vânturate de retorica pro-rusă în ultimii mulți ani. Anume că pe noi ar trebui să ne intereseze situația românilor din Ucraina și atât, că Rusia e provocată de NATO, că Vestul vrea să pună mâna pe Ucraina pentru resursele ei naturale, că Rusia are o legitimitate istorică pentru a decide orice vrea ea în legătură cu Ucraina, că americanii ne expun pe noi, că americanii nu ne dau și încă multe altele.

Bun, fiecare om de pe lumea asta are dreptul la propria opinie și, de cele mai multe ori, nu există opinii greșite. Ele pot fi diferite, iar asta e bine pentru orice comunitate. Dar, și aici vine un mare dar pe care îl am, ce naiba se întâmplă?!?

”Foștii” ăștia nu sunt rigipsarii care discută seara, după muncă, la o bere într-o crâșmă din Bragadiru. Sunt niște oameni în care România a investit foarte mulți bani pentru a-i instrui cât se poate de bine. Iar prin instruire eu unul mă gândesc inclusiv la mentalitate.

Dacă un ofițer superior în rezervă spune acum că americanii provoacă Rusia și că Rusia are tot dreptul să invadeze Ucraina pentru a se apăra, tind să cred că respectivul credea aceste lucruri și când era activ. Și dacă a reușit să își construiască o carieră importantă având această mentalitate, tind să cred că nu doar el gândește așa, ci că sunt mult mai mulți cei tăcuți.

Atenție, nu vorbesc de oameni care au activat în timpul regimului comunist, nu! Vorbesc de oameni care au ieșit la pensie în ultimii 5-10 ani, oameni care au activat în armata României democrate după 1990!

Ar mai fi multe de spus, dar nu are rost să ne lungim. Cam asta e esența: noi cu cine ne apărăm? Cu oameni cu astfel de principii sau cu alții? Voi pe care îi preferați?

P.S. Poza are doar caracter ilustrativ.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Noi cu cine ne apărăm?

  1. tulburător… Bunicul meu cu corpul plin de schije de la Mărăşeşti s-ar întoarce în mormânt, săracu’. Mulţumesc pentru analiză – şi pentru cele de pe youtube. E binevenit să avem astfel de jurnalism „cu capul propriu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Statele Unite au trimis 8 avioane F-16 în România
Next post Italia a introdus avioanele F-35 în serviciul de Poliție Aeriană sub comandă NATO