Tarom începe anul cu un nou (vechi) director și pierderi aproape duble

Read Time:2 Minute, 24 Second

Anul nou a adus pentru Tarom un nou director general, în persoana unuia care a mai ocupat funcția asta fără rezultate notabile, și pierderi aproape duble.

Hai să le luăm pe rând.

Directori vechi, directori noi

Pe 4 ianuarie, Consiliul de Administrație al Tarom s-a reunit pentru a lua act de demisia directorului general, pilotul Cătălin Prunariu.

Acesta fusese numit în funcție în vara anului 2021 și, potrivit comunicatului transmis de companie, a demisionat ”din motive personale”.

În locul său a fost numit la conducerea companiei aeriene naționale Mihăiță Ursu, cel care a ocupat poziția aceasta în perioada iunie 2020 – iulie 2021 și care a fost ”retrogradat” la nivelul de simplu membru al Consiliului de Administrație în momentul avansării lui Prunariu junior.

Compania spune că numirea lui Ursu a fost făcută pentru că Tarom e în mijlocul unor activități super complexe de împrumutare și pentru a exista continuitate.

”TAROM se află în plin proces de transformare al companiei, demarat la începutul anului 2020, odată cu accesarea Împrumutului de Salvare ca urmare a prenotificării la Comisia Europeană a unui Ajutor de Stat de Restructurare, proceduri necesare pentru adaptarea rolului companiei pe piaţa de transport aerian, atât la nivel naţional, cât şi european, în scopul asigurării profitabilităţii şi a stabilităţii pe termen lung. Astfel, ţinând cont de complexitatea activităţilor, dar şi pentru a exista o continuitate în demersurile începute de către companie, Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române TAROM l-a numit în funcţia de Director General pe domnul Mihăiţă URSU, membru CA şi fost Director General al TAROM în perioada iunie 2020 – iunie 2021”, se arată în comunicat.

Înțeleg că trebuie justificată readucerea la conducere a unuia pe care l-ai dat practic afară cu jumătate de an în urmă, dar asta e chiar exagerată.

Orice companie care nu vrea să dea faliment știe că are nevoie de oameni profesioniști. Ori niciun profesionist din lumea asta, odată numit în fruntea Tarom, nu ar fi oprit demersurile de accesare a împrumutului fără de care Tarom ar da faliment.

Iar faza cu continuitatea… continuitate în ce anume? În decizii care nu aduc o redresare a companiei?

Mai departe, în urmă cu câteva zile fostul ministru al Economiei din partea USR, Claudiu Năsui, atrăgea atenția asupra unei dublări a pierderilor Tarom prognozată pentru anul de grație 2022.

Astfel, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021 a fost modificat chiar pe 31 decembrie, iar la capitolul pierderi nete este avansată suma de 396,996,000 lei. Nimic deosebit, nu? Că doar Tarom merge pe minus de când se știe. Înainte de modificarea asta, fostul buget de venituri și cheltuieli al Tarom, publicat în data de 16 iunie 2021, prognoza pierderi pentru companie de 230,139,000 lei.

Cumva, între 16 iunie și 31 decembrie pierderile Tarom s-au dublat!

De ce și cum s-a întâmplat asta? Rămâne un mister!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post F-35 a preluat oficial misiunea de Poliție Aeriană în Norvegia
Next post Turcii nu pot exporta elicopterele ATAK și pierd un contract de 1,5 miliarde de dolari