Două avioane F-16 sunt pregătite pentru livrarea în România

Două dintre cele cinci avioane F-16 Fighting Falcon comandate de România din Portugalia în 2019 sunt pregătite pentru livrare.

OGMA – Indústria Aeronáutica de Portugal S.A., compania de stat lusitană care s-a ocupat de lucrările de reparație capitală și modernizare, a anunțat că acestea s-au încheiat și că cele două avioane au fost livrate Forțelor Aeriene Portugheze.

Aparatele au fost vopsite cu schema de camuflaj ”Carpathian Ghost”, specifică F-urilor românești.

În momentul de față cele două F-16 se află pe Baza Aeriană 5 Monte Real și așteaptă să fie preluate și zburate în România.

Foarte probabil, piloții români vor fi cei care vor aduce acasă noile aparate.

Potrivit contractului, două F-uri trebuie livrate României în vara acestui an, alte două în toamnă, iar cel de-al cincilea în prima parte a anului 2021.

Forțele Aeriene Române au în serviciu 12 avioane F-16 AM/BM cumpărate în 2013 tot din Portugalia.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ion Valcu

O veste buna pe care am citit-o si pe un blog portughez.

Noutatea ar putea fi asta: prezumtiv toate cele 5 celule sunt A-uri:
http://www.f-16.net/f-16_users_article37.html

Partea mai putin buna e ca se va trage la greu de cele 3 B-uri.
Partea imbucuratoare e ca pilotii activi de A-uri pot merge la mai multe misiuni comune cu trageri si s-ar putea sa avem un grad sporit de politie aeriana.
Partea incerta e ca ne-ar mai trebui inca 2×17, de preferinta noi. Grecii, turcii, egiptenii (cine mai vreti voi din zone potentiale de conflict) au cam toti peste 100 bucati.

bojan marius

S-a mai explicat de ce nu se cumpara avioane F-16 noi.1]F-16 este un avion de generatia a 4-a,daca vrei sa faci trecerea spre avionul de generatia a 5-a,nu investesti miliarde de euro intr-un avion de generatia a4-a[bulgarii au cumparat 8 f-16 bl.70 cu 1.2 miliarde de euro,Taiwan modernizeaza 140 de f-16 A la varianta f-16Vbl.70 cu 5,6miliarde de dolari,este mai ieftin sa modernizezi avioanele,decat sa cumperi noi,si modernizarea avioanelor dureaza mai putin timp,decat construirea avioanelor noi].2]f-16 BL70 nou mai zboara 40 de ani[2060],necesarul de f-16 pe care comandamentul aviatiei romane il considera necesar pentru Romania este de 53-54 de f-16[noi… Read more »

Ion Valcu

Salut Marius, Este foarte corect ce ai spus. avioane noi gen 4 nu prea merita, dar am si cateva contra-argumente: epopeea celor 12+5 AM/BM trebuie sa ne fie invatatura de minte ca nu mai sunt asa multe celule stocare pe care sa le cumparam & revitalizam. Nici macar de la pretenarii evrei, pt ca sunt forjate & pentru ca trebuie prea mult lupta de convingere cu unchiul SAM. Belgia si Norvegia le au pe ale lor aproape epuizate ca resursa. piesele lor devin din ce in ce mai rare (subamsamble interne, sistem FBW). cred ca generatia de motoare inca este… Read more »

holy man

Realitatea este ca desi vom trage o vreme de Miguri, avand doua asemenea escadrile, in realitate avem nevoie de cinci escadrile cel putin nu doar trei de F16, Migurile nu vor mai tine mult !

Petrudez

Eu suspectez ca ai nostri urmaresc sa aiba F16 ptr politie aeriana si alte treburi zilnice si in orizontul 2025-2030 F35 ptr alte doua escadrile. Adica un mix de high-low cum fac si US. Bineinteles asta presupune si ceva minte pe la decidenti. Oricum ar fi alta explicatie nu gasesc. Se stie clar ca Mig21 nu o mai duce mult. E pe ultimii ani de viata. In acelasi timp F16 nu avem suficiente iar cele noi sunt prea scumpe. In acelasi timp in orizontul 2021-2025 F35 ar trebui sa aiba implementata si testata deja aproape toata suita software de care… Read more »

Petrudez

Eu ma refeream intr-un orizont de 5-10 ani. Chiar daca ai nostri ar da comanda de prima escadrila prin 2025 tot ar dura undeva la 2 ani pana primul avion ar ajunge la noi. Mig-urile nu vad cum ar putea sa mai zboare dincolo de 2025-2027. Iar F-urile sunt insuficiente. Personal cred ca cea mai probabila achizitie o sa fie inca o escadrila de F16(daca mai gasesc sh) si una de F35. Prima undeva in urmatorii 2 ani iar ultima udeva prin 2025-2027 cu livrare prin 2030. De F16 noi nu cred ca are rost sa discutam. F16 block 70… Read more »

Ion Valcu

Salut Marius, Oricare varianta ar fi, (excluzand discutia de costuri pt ca F35 nu e matur ca program, deci are multe necunoscute) ambele avioane presupun un orizont lung de timp pentru a fi fabricare. Spre exemplu, F-35 are backlog mare pentru natiunile partenere. Asta in conditiile in care s-a eliberat dance card-ul cu turcafletii. Nici F-16 nu sta mai bine, deoarece linia de fabricatie a fost mutata din Texas (parca si acum se asambleaza acolo F-35) in Carolina de Sud. Linia din Greenvile SC nu are aceeasi capacitate ca Texasare. Bulgarii au termen de livrare 2027 la ale lor …… Read more »

Razvan

Amenințările la adresa siguranței naționale nu vin numai pe cale aeriană. DA. Suna și este frumos sa visezi escadrile de F Vipere, 35-uri și alte zburatoare, dar este foarte nesănătos și dăunător sa nu te mai trezești din vise. Armata Română are „urgentă” nevoie și de alte „implanturi” competitive. Sa „betonezi spațiul aerian național” necesită eforturi substanțiale și foarte costisitoare și ar fi o totală lipsă de profesionalism sa faci acest lucru în detrimentul celorlalte „arme” responsabile de siguranța națională. Eu in continuare am respect și încredere în „Armata” și în factorii săi de decizie cu excepția foștilor ministri ai… Read more »

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x