Prima aparitie publica pentru cel mai nou MiG-21 LanceR din serviciul Fortelor Aeriene Romane

Cel mai nou avion MiG-21 LanceR din serviciul Fortelor Aeriene Romane a avut o prima aparitie publica, din ce stim noi, in cadrul mitingului aerian de pe aerodromul Strejnic, de langa Ploiesti.

Aparatul cu numarul de bord 5913 a facut parte din formatia mixta de trei LanceR C si un Lancer B ce a survolat Strejnicul si apoi din formatia de trei LanceR C ce a executat o trecere la joasa inaltime la verticala pistei.

Despre 5913 v-am mai scris anul trecut, atunci cand va anuntat ca este posibil ca Fortele Aeriene Romane sa primeasca un “supliment” de LanceR-e in perioada urmatoare pentru a suplini unele probleme operationale.

Avionul in cauza a fost, la origine, un MiG-21MF ce a fost modernizat la standardul Lancer A in timpul programului “DD”. In momentul retragerii din serviciu a variantei A, aparatul a ajuns la pensie, fiind stocat pe baza de la Bacau.

Dupa accidentul din 2017, cand MiG-21 cu numarul de bord 5788 s-a prabusit ca urmare a unui bird-strike inainte de aterizarea pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, pilotul de la mansa, lt-cdor Adrian Stancu salvandu-se prin catapultare, Fortele Aeriene au solicitat inlocuirea aparatului.

Din sursele noastre, a existat un program ce presupunea preluarea a opt avioane din MiG-urile 21 LanceR A stocate la Bacau si aducerea lor la standardul LanceR C pentru a reintra in serviciu si a acoperi unele probleme operationale.

Din motive mai mult sau mai putin cunoscute, stim o parte dintre ele, dar mai strangem informatii pentru un alt material, s-a renuntat la plan si doar 5913 a intrat in lucrarile de refacere a capabilitatii de zbor, prelungire a resursei si retrofit la varianta C.

In finalul anului trecut a fost livrat Escadrilei 861, de la Baza 86 Aeriana Borcea, si a intrat in servciul operational.

La Strejnic a fost, repet, din ce stim noi, prima aparitie publica, la un airshow, a celui mai nou LanceR C al Fortelor Aeriene.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
beam_riderJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Avem motoare și piese de schimb,căcălău de la frații noștrii chinezi. Radare,electonică și rachete de top,de la frații noștrii evrei. Tot ce ne rămîne,este să nu mai punem botul,la ce ne bagă gringo pe gît,de la Amarg.Namaste.

beam_rider
Guest
beam_rider

Ultima aparitie publica ca Lancer A a fost la Otopeni Airshow 2011 (precursorul BIAS), avandu-l la comenzi pe lt. cdor. Patriche https://www.airliners.net/photo/Romania-Air-Force/Mikoyan-Gurevich-MiG-21MF-Lancer-A/2070136 , inainte ca escadrila 951 sa fie desfiintata la ordinul generalului Danila. Ar fi interesant de stiutdaca dupa reparatia capitala 5913 a fost echipat cu radar EL/M 2032, la fel ca celelalte Lancere C sau a ramas doar cu radiotelemetrul EL/M 2001, specific configuratiei Lancer A. Diferenta de performanta (dar si de pret) dintre cele doua echipamente este considerabila, iar avandn vedere vechimea EL/M 2032, probabil ca acesta este si destul de greu de gasit, mai ales in… Read more »