Sukhoi Su-47 Berkut. The One

Read Time:1 Minute, 57 Second

Unul dintre cele mai interesante concepte testate in industria aeronautica rusa este Sukhoi Su-47 Berkut, o prezenta atat de impresionanta incat uimeste si astazi, la mai bine de 20 de ani de la primul zbor.

Comparat deseori cu „varul” american Grumman X-29, concept aparut in anii ’80, Berkut este intr-o categorie aparte si e greu sa discutam despre el ca despre o copie. Inginerii nazisti ai lui Hitler au testat primii designul aripa inversa cu Junkers Ju-287, astfel ca daca cineva a copiat, atunci si americanii, si rusii sunt in culpa.

Su-47 a aparut ca S-37 la finalul anilor ’90, atunci cand industria rusa incepea sa viseze la platforme de generatia V. Dincolo de solutia constructiva aparte ce a fost utilizata si care este cea care il scoate in evidenta, avionul a pregatit doua inovatii pentru Biroul Sukhoi, fly-by-wire si materialele compozite.

A fost primul avion supersonic pe care s-a folosit un sistem avansat de control de tip fly-by-wire, dar si primul construit in buna parte cu materiale compozite, aceste solutii fiind ulterior transferate catre Su-57, platforma moderna construita de rusi.

Pentru reducerea costurilor, Berkut s-a nascut si el din familia Flanker, de la care a imprumutat fuselajul anterior, derivele verticale si trenul de aterizare, printre altele. De asemenea, pe langa aripile cu sageata inversa, el a venit si cu „aripioarele” canard, implementate apoi pe Su-30 incepand cu versiunea MKI.

The One, asa cum a fost poreclit in multe medii de presa, mai ales dupa ce Rusia a renuntat la concept si a devenit clar ca nu va fi construit un al doilea Berkut, a evoluat la mai multe evenimente in anii ’90, demonstrand abilitati aerodinamice iesite din comun, nu putini spunand ca erau peste cele ale avioanelor moderne actuale.

Totusi, solutia constructiva care i-a adus atatea avantaje a fost si cea care a ingropat proiectul, aripile nerezistand la fortele uriase la care ar fi supuse in timpul serviciului operational.

Sukhoi Su-47 Berkut a ajuns in hangar, fiind stocat, iar recent a reaparut in lumina reflectoarelor la MAKS 2019, acolo unde se afla si prietenul nostru Gabriel Bobon, de la Boardinpass, care ne-a transmis imaginile impresionante pe care le puteti vedea pe Facebook.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Sukhoi Su-47 Berkut. The One

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Un Boeing 737 a zburat peste doua ore cu un singur motor. Incident sau exagerare?
Next post Interes pentru MiG-35