Sukhoi Su-47 Berkut. The One

Unul dintre cele mai interesante concepte testate in industria aeronautica rusa este Sukhoi Su-47 Berkut, o prezenta atat de impresionanta incat uimeste si astazi, la mai bine de 20 de ani de la primul zbor.

Comparat deseori cu “varul” american Grumman X-29, concept aparut in anii ’80, Berkut este intr-o categorie aparte si e greu sa discutam despre el ca despre o copie. Inginerii nazisti ai lui Hitler au testat primii designul aripa inversa cu Junkers Ju-287, astfel ca daca cineva a copiat, atunci si americanii, si rusii sunt in culpa.

Su-47 a aparut ca S-37 la finalul anilor ’90, atunci cand industria rusa incepea sa viseze la platforme de generatia V. Dincolo de solutia constructiva aparte ce a fost utilizata si care este cea care il scoate in evidenta, avionul a pregatit doua inovatii pentru Biroul Sukhoi, fly-by-wire si materialele compozite.

A fost primul avion supersonic pe care s-a folosit un sistem avansat de control de tip fly-by-wire, dar si primul construit in buna parte cu materiale compozite, aceste solutii fiind ulterior transferate catre Su-57, platforma moderna construita de rusi.

Pentru reducerea costurilor, Berkut s-a nascut si el din familia Flanker, de la care a imprumutat fuselajul anterior, derivele verticale si trenul de aterizare, printre altele. De asemenea, pe langa aripile cu sageata inversa, el a venit si cu “aripioarele” canard, implementate apoi pe Su-30 incepand cu versiunea MKI.

The One, asa cum a fost poreclit in multe medii de presa, mai ales dupa ce Rusia a renuntat la concept si a devenit clar ca nu va fi construit un al doilea Berkut, a evoluat la mai multe evenimente in anii ’90, demonstrand abilitati aerodinamice iesite din comun, nu putini spunand ca erau peste cele ale avioanelor moderne actuale.

Totusi, solutia constructiva care i-a adus atatea avantaje a fost si cea care a ingropat proiectul, aripile nerezistand la fortele uriase la care ar fi supuse in timpul serviciului operational.

Sukhoi Su-47 Berkut a ajuns in hangar, fiind stocat, iar recent a reaparut in lumina reflectoarelor la MAKS 2019, acolo unde se afla si prietenul nostru Gabriel Bobon, de la Boardinpass, care ne-a transmis imaginile impresionante pe care le puteti vedea pe Facebook.

3
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marius Dorofteialbert Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
albert
Guest
albert

Nu stiam ca s-a dus un ziarist din Romania la MAKS!.Poate observa la vreun stand macheta a ceva de viitor.
https://news.myseldon.com/en/news/index/215433736