Un 20 iulie trist, trist, trist…

Read Time:2 Minute, 4 Second

Ceea ce trebuia să fie sărbătoarea aviației din România s-a transformat peste noapte într-un spectacol trist. La propriu și la figurat.

Am să spun de la început că nu înțeleg în ruptul capului decizia de a anula survolul peste Monumentul Eroilor Aerului din București și am să explic imediat de ce.

Motivul oficial este incidentul serios în care a fost implicat un elicopter american Black Hawk, echipajul luând decizia de a ateriza forțat în Piața Charles de Gaulle din cauza unei probleme tehnice. De aici a pornit avalanșa siguranței cetățenilor care a dus până la urmă la anulare.

Bun, hai să vedem puțin cum stau lucrurile. În momentul în care ai un astfel de eveniment, este obligatoriu să ai scenarii pregătite pentru toate situațiile, oricât de improbabile ar fi.

O problemă tehnică ivită în timpul repetițiilor sau a survolului oficial este posibilă și, bineînțeles, tu ca organizator trebuie să te pregătești pentru asta. Cum nu poți anticipa exact momentul în care o defecțiune poate să apară, te uiți în alte direcții. Și aici mă gândesc la zone din localitate unde se poate efectua o aterizare de urgență, spații de degajare, poate restricții de trafic în zonele survolate.

Cu siguranță sunt multe măsuri ce pot fi luate și sunt oameni extrem de capabili, mult mai bine pregătiți decât noi, care să se gândească la ele.

Și asta am crezut că s-a întâmplat până acum! Adică am avut o mulțime de zboruri peste București, cu aeronave militare și civile, iar naivul din mine credea că suntem pregătiți pentru orice situație.

Ori acum, după ce survolul a fost anulat, pare că pregătirea noastră pentru un posibil incident în timpul unui survol peste zone locuite a fost… rugăciunea!

Altfel nu pot să explic această decizie în condițiile în care am avut parte de unul dintre cele mai serioase incidente posibile în timpul unui astfel de eveniment care a fost rezolvat impecabil de către echipaj. Adică totul a mers așa cum trebuia să meargă, dar noi ne-am speriat și nu mai facem asta niciodată!

Păi dați-mi voie să cred că ce s-a întâmplat nu a fost luat în calcul în niciun moment, iar acum că s-a întâmplat cineva s-a trezit brusc și a realizat că pot apărarea defecțiuni tehnice în timpul zborului. Bună dimineața!

Iar 20 iulie 2021 n-a mai fost sărbătoarea aviației. Dimpotrivă, la cât de trist a arătat, cu focus pe depunerea de coroane, a părut înmormântarea aviației.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Un 20 iulie trist, trist, trist…

  1. Trist si adevarat , felicitari pentru articol .Mult prea mare functia si mult prea multe stele pe umar pentru putina responsabilitate pe care cu greu v-o asumati ….pana viorel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Survolul peste București de Ziua Aviației a fost anulat!?!
Next post Ceremonie și exercițiu demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită