Ceremonie și exercițiu demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită

Read Time:10 Minute, 10 Second

Începutul lunii iulie a prilejuit în România un eveniment important pe plan militar și diplomatic în regiune. Principalele idei ce trebuie subliniate și care sunt redate pe larg în articolul de mai jos sunt:

  • Forțele Aeriene Române au alături detașamente din Royal Air Force și Luftwaffe pentru efectuarea misiunii de Poliție Aeriană Întărită
  • Aniversarea a 60 de ani de la începerea operațiunilor de Poliție Aeriană în cadrul NATO
  • Prima dată când aeronave militare ale RoAF, RAF și Luftwaffe zboară împreună cu muniție de război (live weapons)
  • Consolidarea interoperabilității între structurile militare participante și a relațiilor dintre cele trei țări
  • Descurajarea agresiunii externe asupra țărilor membre NATO prin demonstrarea capacității și voinței RAF și Luftwaffe de a apăra spațiul aerian românesc alături de RoAF
  • Sublinierea caracterului defensiv al NATO și al misiunilor zburate de avioanele aparținând țărilor membre

Detașamentul Royal Air Force în România

Forțele Aeriene Britanice (Royal Air Force) au trimis din luna aprilie un detașament pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța [1] [2]. Misiunea este de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing). Conform SMFA [3]:

“Aceasta este cea de-a treia rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017 și 2018.

Misiunile de poliție aeriană, desfășurate în comun începând din anul 2017 și planificate în anul anterior dislocării detașamentelor, contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, precum și la consolidarea interoperabilității între Forțele Aeriene Române și cele aliate.”

Aparatele britanice nu înlocuiesc aparatele românești în misiunea de poliție aeriană, ci întăresc prezența NATO în regiune. Forțele Aeriene Române execută misiunea de poliție aeriană cu aparate de zbor MiG-21 LanceR C de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și cu F-16AM de pe Baza 86 Aeriană Borcea [19].

Detașamentul britanic este format din unitatea 121 Expeditionary Air Wing (121 EAW) [2]. Aparatele de zbor de tip Eurofighter Typhoon FGR4 care au ajuns la Baza 57 provin de la escadrila IX(B) Squadron de pe RAF Lossiemouth [2], dar sunt transferate către 121 EAW, fiind îndepărtate marcajele care de obicei decorează aparatele de zbor ale RAF.

Forțele armate britanice formează detașamente expediționare când sunt trimise în misiuni peste hotare.

Detașamentul Luftwaffe în România

Apoi, spre sfârșitul lunii iunie, detașamentului britanic i s-au alăturat avioane Eurofighter ale Forțelor Aeriene Germane (Luftwaffe), integrate în subordinea 121 IAW, cu următoarele scopuri :

  • Să antreneze misiuni de poliție aeriană (Quick Reaction Alert – QRA) cu aeronave Eurofighter ale RAF și Luftwaffe. [4]
  • Să familiarizeze soldații ambelor detașamente cu procedurile de la sol și din aer. [4]
  • Să integreze mai strâns operațiunile cu aeronavele Eurofighter, după conceptul „plug-and-fight”, conform căruia un aparat Eurofighter german sau britanic poate fi pregătit de misiune de echipajul de sol al oricărei națiuni. [4] [10]
  • Este a treia oară începând cu 2020 când ambele națiuni au conlucrat la detașamente comune ca parte a programului bilateral “Eurofighter Interoperability Enhancement”. [4]
  • Să se antreneze cu elementele Forțelor Aeriene Române responsabile pentru misiuni de poliție aeriană [5].
  • Să întărească interoperabilitatea cu Forțele Aeriene Române și să dezvoltarea relațiilor bilaterale româno-germane în domeniul aerian [5].

Detașamentul german este format din aeronave și personal ai escadrilei Taktisches Luftwaffengeschwader 71 „Richthofen“ (TLG 71 „R“) [10] de pe aerodromul Wittmund [11]. Escadrila 71 a fost ultima escadrilă din cadrul Luftwarre care a operat aparate McDonnell Douglas F-4F Phantom II, acestea fiind retrase în 2013. Escadrila 71 a operat mai întâi ca o unitate cu forțe reduse, denumită grupă tactică TaktLwGrp „R“, un “satelit” al escadrilei TLG 31 „B“ (Boelcke, aerodrom Nörvenich). Din 2016 a devenit escadrilă independentă și a fost redenumită TLG 71 „R“ [12].

Este de notat că, deși operează Eurofighter, RAF și Luftwaffe au diferențe în ceea ce privește echipamentele și armele integrate pe aeronavele lor, cât și în proceduri și antrenament. De aici și necesitatea, motivația și importanța antrenamentului în comun.

Ceremonie și exercițiu demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită

După sosirea detașamentului Luftwaffe au urmat zboruri de pregătire și pe 1 iulie a avut loc ceremonia formală de certificare a forței comune română-britanică-germană pentru executarea în comun a misiunilor de Poliţie Aeriană [5][6]. La această ceremonie au luat parte:

  • Air Marshal Gerry M Mayhew, comandant adjunct pentru operațiuni al Forțelor Aeriene Britanice (Deputy Commander Operations). [7]
  • Generalleutnant Ingo Gerhartz, comandantul Forțelor Aeriene Germane (Inspekteur der Luftwaffe). [8]
  • General-maior doctor Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene Române. [9]

În cadrul ceremoniei a fost semnată declarația comună privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de Poliție Aeriană, certificând aeronavele celor două țări să zboare misiuni împreună cu Forțele Aeriene Române de pe Baza 57 Aeriană. Este de menționat că acest punct important este atins la 60 de ani de la începerea misiunilor de Poliție Aeriană în cadrul NATO, 60 de ani în care Alianța a fost apărată fără întrerupere. [13]

Atingerea capabilității comune a fost evidențiată prin exercițiul demonstrativ de Poliție Aeriană Întărită, care a avut loc în timpul ceremoniei. Exercițiul a început cu decolarea a trei aparate de zbor, aparținând fiecărei națiuni participante, având acroșate rachete cu focos de război.

Au zburat (în ordinea decolării) în Tango Scramble:

  • MiG-21MF-75 LanceR C, număr tactic 6421, cu două rachete Rafael Python 3
  • Eurofighter Typhoon FGR4, număr tactic ZK331, înarmat cu două rachete MBDA AIM-132 ASRAAM

Eurofighter Typhoon S, număr tactic 30+89, sub semiplanuri având cu două rachete Diehl IRIS-T

În timpul ceremoniei, cele trei aparate au survolat în formație aerodromul Bazei 57 Aeriană, marcând un moment istoric : prima dată când aeronave ale forțelor aeriene române, britanice și germane zboară împreună cu armament de război.

Dacă în mod normal avioanele de vânătoare execută misiuni de antrenament cu rachete inerte (fără focos, fără motor rachetă, doar electronica de detecție și ghidare), care sunt marcate cu un inel albastru (în NATO, în timp ce în Rusia se pictează 4-5 inele negre pe corpul rachetei), în cazul de față rachetele sunt cu focos și motor, evidențiat prin inele portocalii și roșii vizibile pe corpul rachetei.

De notat este că acest armament corespunde cu misiunea de poliție aeriană : rachetele sunt de rază scurtă, avioanele nu au purtat rachete de rază medie sau lungă ghidate prin radar. Acest armament de rază scurtă este pentru ultimă instanță și dedicat utilizării doar după ce ținta a fost identificată vizual la mică distanță și au fost epuizate toate căile de rezolvare pașnică.

Deci armamentul purtat este mai mult defensiv în natură, ceea ce este una din țintele prezenței NATO la Marea Neagră: evidențierea caracterului defensiv al operațiunilor și al însăși Alianței Tratatului Atlanticului de Nord. Acest caracter contrastează cu unele intercepții efectuate de aeronave ale Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse, care au zburat alături de avioane NATO cu aripi pline cu rachete aer-aer atât de rază scurtă (R-73), cât și de rază medie și ghidare radar (R-27, R-77) [20]. Caracterul ofensiv al armamentului este unul dintre motivele pentru care misiunile aeronavelor rusești sunt (de multe ori) mai agresive și provocatoare decât cele zburate de avioane NATO, pe lângă manevrele periculoase zburate și apropierea la distanțe nesigure [21].

Având posibilitatea de a asculta transmisiunile radio din timpul operațiunilor, a fost foarte interesant că misiunea și ordinul de decolare au venit de la CAOC (Combined Air Operations Centre) Torrejón (Spania, lângă Madrid), centrul NATO pentru coordonarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al părții de Sud a Europei, la sud de Alpi [15]. Pentru partea de Nord a Europei răspunde CAOC Uedem, Germania [16]. Deci putem observa ce interoperare există (și trebuie să existe) pentru ca întreg lanțul de detecție-observare-urmărire-identificare-interceptare a tuturor aeronavelor dintr-un vast spațiu aerian să poată funcționa. Un lanț al cărui verigi sunt înșirate pe toată lungimea continentului.

Spre sfârșitul ceremoniei, înainte de aterizarea aeronavelor participante, generalul-locotenent Gerhartz și generalul maior Pană au semnat ‘Declarația de intenție privind dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul aerian’ [5], menită să întărească relațiile puternice deja existente între România și Germania [14].

Înainte de ceremonie, Generalleutnant Gerhartz și Air Marshal Mayhew au zburat împreună: mareșalul aerului Mayhew în spatele unei aeronave Eurofighter Typhoon T3 cu dublă comandă, în timp ce generalul-locotenent Gerhartz și-a pilotat singur vânătorul cu simplă comandă. Pe de-asupra României cele două aeronave s-au întâlnit și au alimentat de la un avion cisternă britanic, Airbus A330-243MRTT Voyager KC2 ZZ336 cu un uriaș drapel britanic pictat pe derivă.

2 iulie – ADEX cu F-16AM RoAF și F-16C HAF

În ziua următoare, pe 2 iulie, a avut loc un exercițiu de poliție aeriană – ADEX (Air Defence EXercise) pentru a demonstra cum are loc o astfel de interceptare [5]. O aeronavă C-27J Spartan, număr de bord 2701 și plină de reprezentanți ai presei militare și civile, a decolat de pe Baza 90 Transport Aerian “Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu” Otopeni și a zburat spre est, ajungând deasupra Mării Negre, în spațiu aerian internațional.

Aici aeronava a oprit transponder-ul (cel civil desigur, doar pentru exercițiu) și a fost interceptată de avioane F-16AM Fighting Falcon ale RoAF decolate de pe Baza 86 Aeriană Fetești-Borcea și ulterior de aparate F-16C Block 52+ aparținând Forțelor Aeriene Elene (HAF – Hellenic Air Force) [17]. Spre sfârșitul zborului, Spartanul a urcat și a interceptat un aparat Boeing E-3A Sentry [18] care survola zona Dobrogei la 6km altitudine (20000 de picioare) și coordona local operațiunile aeriene.

Traseul de zbor și patrularea în formă circulară se pot vedea mai jos în imaginea realizată cu ajutorul aplicației RadarBox. De la sol, printr-o spărtură în nori, s-a și putut vedea (și fotografia, cum se vede) aparatul AWACS cu antena rotindu-se. Nu au zburat aeronave Eurofighter în acea zi.

După interceptare, Spartan-ul a aterizat pe Baza 57 Aeriană și a „descărcat” membrii presei pentru interviuri, după care s-a întors la bază. Mai jos este redat traseul avionului de transport, cel puțin partea vizibilă pe aplicația populară de urmărire a zborurilor civile, FlightRadar24.

Notă : Pentru a preveni comentarii furioase – simbolul (cocarda) din mijlocul numărului tactic al aeronavelor germane (Luftwaffe) nu este un simbol nazist. Este de fapt o cruce creștină, anume cruce de fier (Eisernes Kreuz), un simbol vechi, purtat printre alții de cavalerii teutoni și de forțele armate ale imperiului german din primul război mondial [22]. Simbolul folosit în al doilea război mondial este Balkenkreuz [23].

Surse :
[1] http://www.roaf.ro/?p=22613
[2] https://www.raf.mod.uk/news/articles/raf-typhoons-arrive-in-romania-to-resume-nato-air-policing-mission/
[3] http://www.roaf.ro/?p=22620
[4] https://www.raf.mod.uk/news/articles/raf-and-german-air-forces-join-forces-in-romania-to-enhance-interoperability/
[5] https://www.mapn.ro/cpresa/17034_ceremonie-si-exercitiu-demostrativ-de-poli%C8%9Bie-aeriana-intarita
[6] https://www.raf.mod.uk/news/articles/senior-raf-and-german-air-force-officers-fly-to-romania-to-see-joint-nato-air-policing-training/
[7] https://www.raf.mod.uk/our-organisation/senior-commanders/deputy-commander-operations/
[8] https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/organisation-/kommando-luftwaffe
[9] http://www.roaf.ro/?page_id=947
[10] https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/aktuelles/zwischenbilanz-ein-interview-mit-dem-kontingentfuehrer-5103954
[11] https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/organisation-/luftwaffentruppenkommando/taktisches-luftwaffengeschwader-71-richthofen

[12] https://de.wikipedia.org/wiki/Taktisches_Luftwaffengeschwader_71_%E2%80%9ERichthofen%E2%80%9C
[13] https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_185683.htm?selectedLocale=en
[14] https://www.bundeswehr.de/de/organisation/luftwaffe/aktuelles/eine-woche-deutsche-eurofighter-in-rumaenien-5103726
[15] https://ac.nato.int/about/caoc/torrejon
[16] https://ac.nato.int/about/caoc/uedem
[17] https://theaviationist.com/2021/07/02/black-sea-adex/
[18] https://www.jetphotos.com/info/707-22845
[19] https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-militara/avioanele-f-16-romanesti-executa-misiuni-de-politie-aeriana-sub-comanda-nato/
[20] https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-militara/suedezii-acuza-o-interceptare-periculoasa-efectuata-de-rusi-cu-avioane-suhoi-su-27/
[21] https://www.aviatiamagazin.com/aviatie-militara/interceptare-periculoasa-a-rusilor-in-zona-marii-negre-video/
[22] https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Cross
[23] https://en.wikipedia.org/wiki/Balkenkreuz

Material de Horațiu Goanță

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Un 20 iulie trist, trist, trist…
Next post Muzeul Aviației a primit un avion Rombac 1-11