Un Motan la Kecskemet

Read Time:6 Minute, 29 Second

În weekendul ce tocmai s-a încheiat Forțele Aeriene Române au participat la ediția 2021 a airshow-ului internațional de la Kecskemet, Ungaria. Iar evoluția MiG-ului 21 LanceR pilotat de comandorul Daniel ”Moranu” Moise a fost unanim apreciată.

”Motanu” a preluat sarcina de a prezenta MiG-ul 21 la spectacolele aviatice de la bunul său amic și mentor, comandorul Gheorghe ”Gică” Stancu, cel care a lăsat manșa pentru a se dedica familiei.

Având 23 de ani de carieră militară în spate și aproximativ 2,000 de ore de zbor pe MiG 21, comandorul Moise a prezentat o rutină curată, în care a introdus și câteva elemente foarte complexe, trecerile cu trenul scos fiind doar un exemplu.

E drept că LanceR-ul nu e un aparat pentru acrobație aeriană, e chiar opusul din foarte multe puncte de vedere, dar asta nu înseamnă că evoluțiile sale nu sunt apreciate și gustate de public. Ceea ce s-a întâmplat și în Ungaria, acolo unde Forțele Aeriene au mai trimis un al doilea 21 pentru expoziția statică, plus un C-27J Spartan și un IAR-330 Puma, de asemenea pentru zona de expo.

Și acum surpriza foarte plăcută pentru mine. Forțele Aeriene au postat, pe canalul lor de Facebook, declarații ale celor implicați. Da, da, oameni care au reprezentat România la Kecskemet și-au povestit impresiile despre show:

”Este o mare bucurie pentru noi să putem participa la acest Air Show în Ungaria. Este o tradiție pentru noi deoarece am fost invitați în fiecare an, iar de ani buni Forțele Aeriene au avut reprezentanți aici de la Borcea și de la Câmpia Turzii, MIG-ul 21 reprezintând un punct de atracție. Avionul supersonic MIG-21 LanceR nu este un avion pentru show-uri aeriene, este un avion militar de mare viteză, zborul de prezentare presupunând foarte mult antrenament deoarece vitezele sunt mari, iar dorința pilotului de a se afla cât mai mult în raza vizuală a publicului și să execute manevre cât mai spectaculoase, la cât mai joasă înălțime înseamnă foarte multă pregătire. Până în prezent am avut onoarea să-l însoțesc pe domnul comandor Gheorghe Stancu la multe show-uri aeriene și aș putea să menționez, cu excepția celor din țară BIAS-ul și Ziua Porților Deschise, am fost alături de dânsul în Cehia, la Ostrava, de două ori, la Fairford la unul dintre cele mai frumoase show-uri aeriene și unde, în 2019, domnul comandor a făcut o figură foarte frumoasă cu o evoluție foarte apreciată. Din păcate domnul comandor s-a retras din activitate și a sosit momentul ca eu să duc mai departe tradiția. Sper să mă ridic la nivelul așteptărilor! Îmi doresc ceea ce își dorește orice pilot, să decoleze și să aterizeze în siguranță și vremea să fie bună. În al doilea rând pentru publicul despre care nu încape îndoială că va fi unul numeros, îmi doresc ca evoluția MIG-ului să fie apreciată așa cum era pe timpul domnului comandor Stancu deoarece dorim să arătăm că ducem tradiția mai departe. Zborul este a doua mea natură. Nu mi-am dorit niciodată să mă fac pilot, dar am descoperit această meserie când am intrat în școală. La început a fost curiozitatea. După ce am fost la vizita medicală și din 28 de candidați am fost numai trei apți, am intrat la Școala de la Boboc în 1992 și am început să zbor IAK-52 în primul an și L-29 în următorii patru ani, iar MIG-ul 21 l-am descoperit pe când comandantul Bazei de la Borcea de atunci, comandorul Dorel Luca, ne-a făcut o prezentare care să ne atragă către Bărăgan. A venit cu MIG-ul 21, a evoluat la verticala pistei și din acel moment am știut ce vreau. Am avut onoarea de a veni la Borcea din 1997 și de a zbura cu domnul general (r) Dorel Luca care este considerat unul dintre cei mai buni piloți de MIG-21.”

comandor Daniel Moise

”Mi-am început cariera în anul 1991, iar pentru mine MiG-ul este al doilea loc de suflet, încă din anul 2005, când am luat hotărârea de a mă muta la Baza 86 Aeriană, unde am lucrat în atelierul de motoare până în anul 2015 când am plecat în Portugalia. Am o pasiune extraordinară pentru aviație și dacă ar fi să o iau din nou de la capăt aș alege tot specializarea avion motor și tot motorist mi-aș dori să devin pentru că îmi place foarte mult ceea ce fac. Pentru mine motorul este cea mai importantă piesă a avionului deoarece avionul este carcasa motorului. Un avion vine la aterizare fără o stație radio, dar fără motor niciodată. Munca noastră este foarte frumoasă și importantă și implică multă dăruire și pasiune, dar și o foarte mare atenție. Eu știu că viața pilotului, a avionului și a celor de la sol depinde de munca mea. În momentul în care avionul are orice fel de problemă pe partea de motor, eu trebuie să fiu concentrat 100% și să rezolv problema conform documentației tehnice și să valorific la maximum tot ce înseamnă calitatea și timpul acordat. Atunci când avionul este pornit și pilotul este în cockpitul acestuia și decolează, aștept cu nerăbdare să ajungă la sol. Totodată, știu că atunci când misiunea s-a terminat în siguranță, succesul acesteia se datorează atât mie, cât și întregii echipe, de la tehnic până la pilot. Sunt mândru pentru că am putut participa și pentru mine este ceva deosebit deoarece evenimentul reprezintă o oportunitate de a vedea și interacționa cu cei de alte naționalități și mai ales, posibilitatea de a vedea o mare varietate de aeronave. Este un extraordinar schimb de experiență! Mi-aș dori ca și România să fie gazda unui eveniment de o asemenea amploare, cu participare internațională. Consider că acest show aviatic arată publicului care nu are nicio legătură cu viața militară ce înseamnă armata și frumusețea aviației ca parte a acesteia, câtă dăruire și implicare presupune, dar și să înțeleagă munca pe care o facem și, de ce nu, să cultive celor mici pasiunea pentru zbor. Cine prinde gustul aviației, nu are cum să-l piardă vreodată.”

maistru militar clasa I Pascu Costel, specialist motoare

”A fost o ocazie deosebită pentru noi să fim invitați și să participăm la acest eveniment mai ales că, în ultimul timp, din cauza pandemiei, majoritatea air show-urilor au fost anulate sau reprogramate. Cu toate acestea anul acesta am primit câteva invitații dintre care acesta de la Kecskemet și două din Franța. În primul rând am avut ocazia să prezentăm întregii Europe tehnica cu care aviația noastră participă la diferite misiuni. Participarea noastră aici a decurs foarte bine, iar organizarea a fost extraordinară. Organizatorii au fost foarte flexibili și au ținut cont de fiecare țară participantă, adaptându-se în funcție de condițiile meteorologice și de starea tehnicii. Lumea aviației înseamnă pentru mine aproape totul. De mic copil mi-am dorit să fac parte din această elită a României. Cu o sănătate foarte bună și cu o minte limpede am reușit. Am zburat până în anul 2018 în cadrul Bazei 86 Aeriană MiG-ul 21 LanceR. Legat de prestația MiG-ului de la acest eveniment pot spune că, ținând cont de faptul că această aeronavă nu este una de înaltă acrobație așa cum este specific tuturor show-urilor de aviație, evoluția domnului comandor Daniel Moise a fost extraordinară. În primul rând a fost o evoluție foarte sigură, fără greșeli, mai ales, dacă ținem cont că au fost plafoane destul de joase și în straturi, zborul a fost impecabil. Organizatorii au fost extraordinari, Air Show-ul a fost organizat profesionist, iar Forțele Aeriene Române și-au atins toate obiectivele.”

Comandor Ionuț Vișan, șeful delegației Forțelor Aeriene Române la Kecskemet International Military Air Show

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “Un Motan la Kecskemet

  1. Un motan la Kecskemet…mai bine un motan la monumentul aviatorilor pe 20 iulie si nu la kecskemet la nici o saptamana dupa ce presedintele ungur a spus ca „pierderea crimeii pt ucraina e ca pierderea transilvaniei pt ungaria” ,daca pe moment am fost lipsiti de orice replica verbala din partea celor prezenti,puteam macar sa zicem pas la aceasta participare, dar bine ca la onorat vecinii la un airshow ne inghesuim imediat dar la onorat eroi ne apuca teama de aterizari fortate….rusine sa va fie (fortele aeriene romane)

    1. Pacat ca unii confrati mai sufera de sindromul „afgan”. Sigur ca habar nu are de camaraderie ce leaga impatimitii cerului, mai ales ca fac parte din elita NATO.
      Bravo pentru personalul aviatiei noastre care au avut curajul sa demonstreze printre alte pasari si „teava” la un nivel inalt cu maiestrie.. Shalom.

      1. Exemplele tale nu au nici o legatura cu realitatea , nu mai trai intr-un univers paralel ….. si se spune salut … intelectualule .

    2. Sunt de acord că era mult mai bine ca „Motanul” să-și prezinte măiestria deasupra Monumentului Aviatorilor, la BIAS sau la orice alt spectacol aerian din țară. Din păcate, Forțele aeriene Române, la fel ca și peștele, degeaba sunt sănătoase la trup dacă se împut de la cap. Oare ministrul apărării nu vede că ceva e putred, mai rău ca în Danemarca, la conducerea Forțelor Aeriene? Pe de altă parte, e bine să știe ungurii că România are aviație și să stea cuminți.

      1. … iar ca sa ma fac mai bine inteles ,eu nu critic pilotii si tehnicienii care au facut deplasarea ci deciziile conducerii smfa …. si in cazul 20 iulie si in cazul de fata…

        1. 1. Copy paste: „.rusine sa va fie (fortele aeriene romane)”.

          1. A se citi reply mai sus la care distinsul Grig pune batista pe tambal degeaba….piatra a fost aruncata. Dixit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Scene ireale pe aeroportul din Kabul
Next post Modernizarea Aerodromului Clinceni