Bulgarii au dat la apa un elicopter Panther

Inainte de toate, nu-i gluma. In urma accidentului, comandantul echipajului de pe elicopter, capitanul Atanasov, daca am inteles bine, a murit. Sincere condoleante.

Povestea este in felul urmator. Unul dintre cele trei elicoptere Eurocopter AS565 Panther ale Bulgariei a cazut in Marea Neagra dupa un contact cu fregata Drazki BGS-41.

UPDATE: Filmul accidentului e altul decat cel anuntat initial. Elicopterul venea intr-adevar dupa o misiune executata in timpul exercitiului Black Sea 2017, dar nu incerca apuntarea pe fregata, ci a lovit cu una din palele elicei catargul steagului de la prova. Dupa impact, elicopterul a ramas in zbor, dar cu o defectiune majora.

S-a incercat aducerea lui la tarm, dar se tara cu doua mile pe ora si era tot mai instabil. Comandantul a decis apuntarea de urgenta si a reusit pana la un punct. Copilotul si inginerul de bord au iesit rapid din elicopter si au fost salvati de echipele de specialitate. Comandantul a ramas in chingi si s-a dus la fund cu epava. Scafandrii l-au recuperat, insa nu i-au mai putut salva viata.

Ce cauta elicopterul atat de jos si atat de aproape de fregata ramane un mister.

Bulgaria a comandat initial 6 elicoptere Panther, insa dupa ce a primit trei a renuntat la restul contractului. Asa ca acum mai sunt doua in dotarea Marinei Militare.

Si daca nu ma insel foarte tare, aceste elicoptere erau cele mai noi aparate de zbor militare ale Bulgariei.

7
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
GeorgeGMTLanceRGeorgeGMTPetreRaptor Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Raptor
Guest
Raptor

Daca suntem 8timisti, putem spune ca in irma tragediei tocmai s-au ales cu ceva economii datorate operarii acestui aparat.
Acum, daca dau de un finantist bun, pot afla cat timp au nevoie sa stranga de un Gripen, dau daca ii arde multirolul serios dc sa nu mai dea cu cateva Panthere sau Fulcrumuri de peisaj si sa economiseasca mai rapid banii respectivi.

Petre
Guest
Petre

Eu de nenumarate ori v-am zis ca sunt varza astia de la cucumber air sforce….
In rest sa se odihneasca in pace pilotul.
Vine sunt sigur “orele” pe acet tip de elicopter.

Raptor
Guest
Raptor

Deci pana la urma s-au ales cu 2 tragedii, una legata de pilot care a decedat si alta legata de aparat pe care l-au comandat in numar de 6 exemplare, au mai luat 50% din comanda, iar acum au ramas calici de 33% din ce au comandat.

GeorgeGMT
Guest

Sa aterizeze pe Drazki BGS-41?! Pai de cand au “fregatele” alea doua punte heliport?! Auzisem ca vor sa le sudeze o tabla dar parca renuntasera. Si daca si-au tras o tabla ce-au facut cu lansatorul de Exocet din pupa?