Contracte la MApN: Modernizare elicoptere Puma, reparatii si mentenanta la avioane

Read Time:2 Minute, 47 Second

Ministerul Apararii Nationale a atribuit la finalul anului trecut si la inceputul acestul an mai multe contracte care vizeaza aeronavele Fortelor Aeriene.

Din pacate, nu-s foarte multe detalii in sistemul de licitatii on-line, asa ca am sa va spun ce am gasit.

Primul si cel mai interesant dintre contracte a fost atribuit IAR Ghimbav si vizeaza „REVITALIZARE SI MODERNIZARE ELICOPTERE IAR-330L”. L-urile sunt Pumele clasice, nemodernizate, asa ca pomparea unor sume serioase in modernizarea acestor elicoptere este mai mult decat binevenita. Iar valoarea contractului este de, atentie putin, 313 milioane de lei, adica peste 69 de milioane de euro.

Mai departe, avem un contract atribuit celor de la Romaero care vizeaza „servicii de reparare si intretinere a aeronavelor militare C-130 si AN-26/30”. Valoarea contractului este de aproape 11 milioane de lei, adica ceva mai putin de 2,5 milioane de euro.

Continuam cu un „acord-cadru de furnizare sistem de localizare de urgenta (ELT-503) în conformitate cu specificatia tehnica COD: ST-Z.16-3191.v.1, cu instalare si punere in functiune pe aeronavele militare IAR-99, IAR-330 si AN-26/30,în conformitate cu specificatia tehnica COD:ELT 12-503.” Care este valoarea, ma intrebati? Par 6,5 milioane de lei, adica 1,44 milioane de euro.

Avem si un „contract de furnizare piese de schimb si servicii de reparare si intretinere aeronave militare de tip IAR-99” a carui valoare este de 187 de mii de lei.

Aerostarul a prins si el un „contract de servicii – de reparare si intretinere aeronave militare MIG-21L, IAR-99, IAK-52,IAR-330, IAR-316 si furnizare de rezervoare de combustibil pt. avion MIG-21L” cu o valoare de 11,5 milioane de lei. Aici avem si o scurta descriere a contractului: „Reparatie de complexitate ridicata (reparatie capitala) celula avion IAK-52 nr.152, fara motor M14P, reparatie de complexitate ridicata (reparatie capitala) la echipamentele si agregatele care echipeaza avioanele MIG-21L, IAR-99, IAK-52, elicopterele IAR-330 si IAR-316, altele decat cele care fac obiectul Acordului- cadru de servicii nr. 132BC/ 2014, reparatie de complexitate medie (punere in stare de disponibilitate) la echipamentele si agregatele care echipeaza avioanele MIG-21L si IAR-99, motoarele R-13-300, componentele radarului MMRDR, dispozitivele de sol si mijloacele tehnice de aerodrom, asistenta tehnica la sediul unitatilor militare utilizatoare pentru avioanele MIG-21L si furnizarea de rezervoare de combustibil pentru avioanele MIG-21L.”

Din toata lista de contracte cel mai mult ma entuziasmeaza modernizarea Pumelor standard, o lucrare de care e nevoie de ani buni. Aduse la nivelul Puma M vor reprezenta cu siguranta un plus pentru Fortele Aeriene. Acum ramane de vazut si cat de multe vor fi revitalizate si modernizate, pentru ca ar mai fi vreo 16-17 L-uri in dotare. Daca vor fi facute toate, ceea ce e totusi greu de crezut pentru ca suma contractului e una relativ mica, ar fi un mare plus.

Totusi, nimic despre elicoptere noi. Unele dintre Pumele L ce vor fi modernizate sunt fabricate in ’76, deci au 40 de ani batuti pe muchie. Modernizate sau nu, se cer la o binemeritate pensie si inlocuite cu elicoptere mai noi si mai adaptate conflictului modern.

Va promit ca o sa discutam putin si despre bugetul MApN de pe 2017 cat de curand.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ideal pebTigrulArkan

Waw ce contracte,si eu care credeam ca ar fi vorba de achiziti noi..In loc dau cateva milioane de euro pentru niste iar330 de 40-5 de ani….

Mihai

Mai era unul p-acilea ce bocea ca airbus le fura contractele alora de la IAR. Mai zicea si „rabdare si tutun”

Jap

Nu le ‘fură’ Mihai,le ciordește.

Mihai

Greseala de eroare 🙂

Previous post Comandantul Bazei 86 Aeriene, ranit intr-un accident rutier
Next post O romanca a devenit primul non-japonez ce ocupa o functie importanta in cadrul Japan Aerospace Exploration Agency
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x