De ce au ajuns salvatorii atat de tarziu la epava avionului prabusit in Apuseni?Why did rescuers find so late the plane crashed in Apuseni mountains?

Read Time:3 Minute, 43 Second

avion_prabusitPentru ca suntem in zodia speculatiilor si scenariilor, vreau sa va prezint o ipoteza extrem de interesanta si foarte probabila despre actiunea haotica de salvare dupa accidentul de avion din Muntii Apuseni.

Daniel Matei este un pilot experimentat, organizator de competitii aero, iar el spune ca o posibila cauza a gasirii epavei avionului cu intarziere este lipsa de pregatire a celor trimisi sa intervina. Concret, acestia n-ar fi fost in stare sa „citeasca” acele coordonate transmise de medicul Radu Zamfir, unul din supravietuitori.

Iata ce spune Daniel Matei:

„Despre cauzele tehnice/ aeronautice ale accidentului, in urma caruia (atentie, nu am spus „in care”) si-au pierdut vietile doi oameni admirabili, nu este cazul sa ma pronunt eu, tocmai pentru ca sunt aviator si privesc aviatia intr-un mod profesional. Insa, consider ca trebuie sa va povestesc DE CE NU AU FOST GASITI MAI REPEDE, chiar daca autoritatile si echipele de cautare AU AVUT COORDONATELE GPS (geografice). Ce am sa va scriu, in continuare sunt constatarile mele, rezultate in urma coroborarii datelor deja publice.

Deci: unul dintre medici a transmis coordonatele GPS generate de smartphone-ul sau. Telefoanele afiseaza coodonate GPS de tip decimal degrees/grade cu zecimale (gen: 45.456722 24.322443), adica precizie a gradului geografic la nivel de mai multe zecimale. Mai precis cu o eroare de maxim 5 (cinci) metri. Eroarea de 5 metri este generata doar de gradul de precizie al aparaturii, dar este neglijabila (un autoturism normal are cam 5 metri lungime). Problema este ca, totusi, cele mai utilizate sisteme/formate de afisare a pozitiei/coordonatelor sunt cele tip grade+minute+secunde (gen N44gr 57’ 50’’ E25gr 27’ 50’’) sau de tip grade+minute cu zecimale (gen N44gr 57.982’ E25gr 27.543’), adica la precizie de 3-4 zecimale ale minutului.

Ca sa precizez: un minut pe meridian este egal cu o mila nautica, adica 1,852 km sau 1.850 m iar secunda, pentru ca este a 60-a parte din minut, este egala cu aprox. 30 metri. PRACTIC, desi au avut coordonatele corecte, nici autoritatile si nici echipele de cautare nu au fost in stare sa le inteleaga pentru ca nu stiau teorie, nu stiau chestiuni elementare: anume aceea ca se pot exprima coordonatele geografice, pozitia, in mai multe moduri (la fel cum si un numar matematic se poate scrie in mai multe feluri gen 2=6/3 – fractie/raport). Poate ca daca ar fi primit coordonatele in sistemul banal, cel cunoscut de mai toata lumea, gen grade+minute+secunde, s-ar fi prins unde sa caute, dar asa, pentru ca ei au primit coordonatele exprpimate ca grade cu zecimale (ca asa le dau telefoanele! trebuiau sa stie asta), chiar daca acele coordonate au fost extrem de precise, habar n-au avut ce sa faca cu ele,

Au avut pozitia in fatza, pe hartie, si nu au stiut s-o citeasca!!! Ori, pentru un echipaj de cautare-salvare de la Salvamont, ISU, Armata sau Jandarmeria Montana, utilizarea aparatului GPS, comutarea sa in diferitele formate de afisare a coordonatelor si, in sine, citirea/intelegerea coordonatelor geografice trebuie sa fie lucruri elementare. Cum se fac angajarile in institutiile astea, cum se fac training-urile si care este preocuparea lor in a se pregati? Ei nu au stiut chestiuni elementare, nu au vazut ceea ce era in fata lor, fir-ar sa fie! Ma mai intreb: s-a gandit cineva sa transmita coordonatele catre ROMATSA sau AACR pentru ca, daca s-ar fi facut asta, cei de acolo (cu exceptia celor numiti politic sau in sistemul spaga pentru dregatorie), cei profesionisti, si-ar fi dat seama si ar fi tradus si retransmis pozitia geografica si pe intelesul incompetentilor. „avion_prabusitA BN-2 Islander airplane crashed, on Monday, somewhere in the Apuseni mountains. Even if one of the survivors called many times the emergency number, 112, and talked with the rescuers, the plane’s wreck was found almost six hours later.

In this time, two persons, the pilot and a yound doctor, died.

Daniel Matei is an experienced pilot and he is organizing aerial competitions for some time by now. He thinks that the rescuers couldn’t „read” the GPS coordinates sent by the survivors.

Why? Because the coordinates were sent via a smartphone and they were the decimal degrees type, Rescuers could only „read” the classic degrees, minutes, seconds coordinates and that’s why they found the plane wreck only after six hours, even if they knew exaclty where it was.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Voceslav Vagorsky

Multe angajari se fac prin telefon; am cunoscut cazuri, cand oameni , pregatiti profesional, au fost ,,lasati , pe bara „.Chiar eu, am fost odata ,,zburat”, pt ca am contrazis argumentat , pe un sef, ruda cu patronu , facandu-l de ras in fata celorlalti.

Jap

În lipsă de articole văd că o ții tot cu făcătura asta,văd că vrei să ajungi un al doilea dd succes.

enzo

Nu doar ca nu stiau sa citeasca coordonatele alea dar si:

http://vaide.ro/cautat-ranitii-apuseni-harti-pliante-turistice/

Jap

S-au plătit multe polițe la acest accident.

Pitigoi

Am sa va relatez pe scurt motivul emigrarii mele in lumea civilizata.Am fost eliminat din randurile Fortelor Aeriene desi am slujit cu credinta si am acceptat sa execut serviciul operativ la capatul Pamantului ca meteorolog ,remunerat foarte putin ca pe atunci….Odata cu inevitabila restructurare a sist militar am fost mutat pe un alt aerodrom unde incomodam foarte mult pe fostii politruci,motiv pentru care am fost invitat sa-mi dau demisia .Am sa relatez motivul pentru care am fost inlaturat: *In primul rand mi s-a inscenat o dezertare la nivelul biroului personal de catre Comandorul Zamfirescu Eugen de la Bacau care regulat… Read more »

cristian

Baietii care au primit coordonatele in grade-virgula-zecimale si nu au stiut sa le transforme in grade-minute-secunde, au lipsit de la lectiile de trigonometrie din clasele gimnaziale. Oare de ce ? Poate nu au fost deloc la scoala.
Da-o dracului, doua inmultiri cu 60 ar fi fost aproape suficiente !

Previous post <!--:ro-->Avionul care s-a prabusit in Apuseni a „pierdut un motor”<!--:--><!--:en-->Plane that crash landed in Apuseni mounteni „lost an engine”<!--:-->
Next post <!--:ro-->Schimbarile care au bulversat aviatia din Romania<!--:--><!--:en-->Changes that disrupted Romanian aviation<!--:-->
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x