De ce au ajuns salvatorii atat de tarziu la epava avionului prabusit in Apuseni?Why did rescuers find so late the plane crashed in Apuseni mountains?

Read Time:3 Minute, 43 Second

avion_prabusitPentru ca suntem in zodia speculatiilor si scenariilor, vreau sa va prezint o ipoteza extrem de interesanta si foarte probabila despre actiunea haotica de salvare dupa accidentul de avion din Muntii Apuseni.

Daniel Matei este un pilot experimentat, organizator de competitii aero, iar el spune ca o posibila cauza a gasirii epavei avionului cu intarziere este lipsa de pregatire a celor trimisi sa intervina. Concret, acestia n-ar fi fost in stare sa „citeasca” acele coordonate transmise de medicul Radu Zamfir, unul din supravietuitori.

Iata ce spune Daniel Matei:

„Despre cauzele tehnice/ aeronautice ale accidentului, in urma caruia (atentie, nu am spus „in care”) si-au pierdut vietile doi oameni admirabili, nu este cazul sa ma pronunt eu, tocmai pentru ca sunt aviator si privesc aviatia intr-un mod profesional. Insa, consider ca trebuie sa va povestesc DE CE NU AU FOST GASITI MAI REPEDE, chiar daca autoritatile si echipele de cautare AU AVUT COORDONATELE GPS (geografice). Ce am sa va scriu, in continuare sunt constatarile mele, rezultate in urma coroborarii datelor deja publice.

Deci: unul dintre medici a transmis coordonatele GPS generate de smartphone-ul sau. Telefoanele afiseaza coodonate GPS de tip decimal degrees/grade cu zecimale (gen: 45.456722 24.322443), adica precizie a gradului geografic la nivel de mai multe zecimale. Mai precis cu o eroare de maxim 5 (cinci) metri. Eroarea de 5 metri este generata doar de gradul de precizie al aparaturii, dar este neglijabila (un autoturism normal are cam 5 metri lungime). Problema este ca, totusi, cele mai utilizate sisteme/formate de afisare a pozitiei/coordonatelor sunt cele tip grade+minute+secunde (gen N44gr 57’ 50’’ E25gr 27’ 50’’) sau de tip grade+minute cu zecimale (gen N44gr 57.982’ E25gr 27.543’), adica la precizie de 3-4 zecimale ale minutului.

Ca sa precizez: un minut pe meridian este egal cu o mila nautica, adica 1,852 km sau 1.850 m iar secunda, pentru ca este a 60-a parte din minut, este egala cu aprox. 30 metri. PRACTIC, desi au avut coordonatele corecte, nici autoritatile si nici echipele de cautare nu au fost in stare sa le inteleaga pentru ca nu stiau teorie, nu stiau chestiuni elementare: anume aceea ca se pot exprima coordonatele geografice, pozitia, in mai multe moduri (la fel cum si un numar matematic se poate scrie in mai multe feluri gen 2=6/3 – fractie/raport). Poate ca daca ar fi primit coordonatele in sistemul banal, cel cunoscut de mai toata lumea, gen grade+minute+secunde, s-ar fi prins unde sa caute, dar asa, pentru ca ei au primit coordonatele exprpimate ca grade cu zecimale (ca asa le dau telefoanele! trebuiau sa stie asta), chiar daca acele coordonate au fost extrem de precise, habar n-au avut ce sa faca cu ele,

Au avut pozitia in fatza, pe hartie, si nu au stiut s-o citeasca!!! Ori, pentru un echipaj de cautare-salvare de la Salvamont, ISU, Armata sau Jandarmeria Montana, utilizarea aparatului GPS, comutarea sa in diferitele formate de afisare a coordonatelor si, in sine, citirea/intelegerea coordonatelor geografice trebuie sa fie lucruri elementare. Cum se fac angajarile in institutiile astea, cum se fac training-urile si care este preocuparea lor in a se pregati? Ei nu au stiut chestiuni elementare, nu au vazut ceea ce era in fata lor, fir-ar sa fie! Ma mai intreb: s-a gandit cineva sa transmita coordonatele catre ROMATSA sau AACR pentru ca, daca s-ar fi facut asta, cei de acolo (cu exceptia celor numiti politic sau in sistemul spaga pentru dregatorie), cei profesionisti, si-ar fi dat seama si ar fi tradus si retransmis pozitia geografica si pe intelesul incompetentilor. „avion_prabusitA BN-2 Islander airplane crashed, on Monday, somewhere in the Apuseni mountains. Even if one of the survivors called many times the emergency number, 112, and talked with the rescuers, the plane’s wreck was found almost six hours later.

In this time, two persons, the pilot and a yound doctor, died.

Daniel Matei is an experienced pilot and he is organizing aerial competitions for some time by now. He thinks that the rescuers couldn’t „read” the GPS coordinates sent by the survivors.

Why? Because the coordinates were sent via a smartphone and they were the decimal degrees type, Rescuers could only „read” the classic degrees, minutes, seconds coordinates and that’s why they found the plane wreck only after six hours, even if they knew exaclty where it was.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “<!--:ro-->De ce au ajuns salvatorii atat de tarziu la epava avionului prabusit in Apuseni?<!--:--><!--:en-->Why did rescuers find so late the plane crashed in Apuseni mountains?<!--:-->

  1. Multe angajari se fac prin telefon; am cunoscut cazuri, cand oameni , pregatiti profesional, au fost ,,lasati , pe bara „.Chiar eu, am fost odata ,,zburat”, pt ca am contrazis argumentat , pe un sef, ruda cu patronu , facandu-l de ras in fata celorlalti.

    1. Sunt bucuros te las sa demontezi „facatura asta”. Nu intr-un articol, ca sa nu „umpli” site-ul, ci macar intr-un comentariu constructiv.

      Ideal ar fi sa ai informatii mai clare decat supozitiile prezentate in prezentul articol si imi iau angajamentul ca prezentam si opinia ta.

  2. Am sa va relatez pe scurt motivul emigrarii mele in lumea civilizata.Am fost eliminat din randurile Fortelor Aeriene desi am slujit cu credinta si am acceptat sa execut serviciul operativ la capatul Pamantului ca meteorolog ,remunerat foarte putin ca pe atunci….Odata cu inevitabila restructurare a sist militar am fost mutat pe un alt aerodrom unde incomodam foarte mult pe fostii politruci,motiv pentru care am fost invitat sa-mi dau demisia .Am sa relatez motivul pentru care am fost inlaturat:
    *In primul rand mi s-a inscenat o dezertare la nivelul biroului personal de catre Comandorul Zamfirescu Eugen de la Bacau care regulat ma invita la birou sa-i dau chipurile raportul si sa-mi explice ce influenta are el asupra personalului si cate mi se pot intampla daca nu fac ce zice el .Am incercat sa-i explic ca prezenta mea acolo se datoreaza competentelor mele si nu datorita lui .
    Eu sunt meteorolog provenit din randul pilotilor si am slujit timp de 8 ani Regimentul de Vanatoare Bombardamentde la Borcea si Escadrila(pilotii stiu despre ce vorbesc)
    in toate misiunile pentru ca de altfel fata de alte Regimente de Aviatie, acolo se mai zbura nu gluma.Am fost nevoit sa stapinesc meteorologia ca si profesionist aflat la masa pilotilor unde eram invitat de cele mai multe ori, desi unii se uitau urat la mine ca le-as manca din drepturi cu toate ca dadeam prognoze meteo fara sa omit nici cel mai mic detaliu referitor la prelucrarea informatiilor aerologice si climatologice.Am ridicat capul de fiecare data din Pamant si am interzis zborul pe traiecte si in zonade lucru in CMG(conditii meteo grerle la cele 2 bareme resp min si ridicat) mai ales la aviatia usoara si nu am fost impresionat de gradul pesoanei care imi sugera chipurile ca ..vremea va fi cam asa …bla bla.bla numai din dorinta acestuia de a zbura.Pe de alta parte cunosteam nivelul de pregatire al pilotilor si faceam si eu o evaluare tacita la adresa fiecaruia.Era o relatie de Feedback perfecta.Conditiile de viata acolo au fost dure…sunt prea multe de povestit si nu-mi permit
    In ce priveste conditiile de givraj ,foarte ridicate pe timp de iarna in norii stratocumulus deduceam rapid si profesinal cu ajutorul diagramei aerologice zonele de givraj puterni sau moderat si de dezvoltare a givrajului in nori intre izotermele 0 si -5 grC sau -5 si -10 gr.C,gradientul termic ;adiabatic umed si uscat si apoi pe categorii de aeronave stiam exact in procent maxim vreau sa spun ca acolo in norii aceea si la inaltimile prevazute cu zona de givraj sau de ceata care ingheata direct pe suprafata aeronavei mai ales la acele viteze mici subsonice nu putea pe atunci sa plece nici un echipaj in nici o misiune …ca atare ce vreau sa spun:acolo unde cei nepregatiti teoretic sau fara experienta lucreaza as fi putut sa castig si eu o paine cinstita vis a vis de formarea mea profesionala .Din pacate am fost inlaturat in mod josnic prin improvizatii de genul ”DEZERTARE a unui om”eu care timp de 20 ani incepind din Liceul Militar de Aviatie nu am intarziat la nici un apel nemotivat…oare de ce au procedat asa ??si pe deasupra au refuzat sa-mi considere plangerea ,eram anuntat pina la SMFA unde am ajuns cu familia si cu fetita plangand ca tatal ei nu va mai avea de munca si pe deasupra eram singurul cu venit in casa.Au procedat mizerabil si lipsiti de scrupule acei oameni .Imi era rusine mie ca ei se pot numi militari de elita .Au incercat sa ma trimita la teste Neuro-Psihiatrice insotit pana la IS de sergenti angajati fara pregatire ,militari angajati inarmati care erau asa destepti ca-si aratau fundul gol unii la altii si atit de constiinciosi ca la Is m-au scapat din Masina si cate si mai cate …
    Asadar ,dragii mei am fost chemat inca o data la biroul comandorului zamfirescu si am fost obligat sa semnez trecerea in rezerva pentru ca nu indeplineam calificativul aprecierii la nivelul ”cerintelor consiliului” .A fost o magarie de doua parale si am fost averizat ca voi avea o viata grea daca nu voi semna trecerea in rezerva de buna voie pentru ca ei, acea generatie imparte totul, sunt la putere si au influenta .Asa ca am tras concluzia ca cel mai bine sa accept compromisul si sa renunt la tot ce-am construit o viata de om pina la 33 ani si sa iau caile occidentului la munca pe santiere,pe campuri,in livezi,sere si in uzinele de productie a pieselor auto.Mai rau este ca mi-au lasat familia indurerata fara speranta la inceputul nou de drum.
    Dupa cum observ(aprox 10 ani de la incident) acolo domina inca nepotismul si de aceea oameni nepregatiti ocupa functii in cadrul institutiilor de stat si majoritatea domeniilor de activitate .Banii
    publici iau calea campaniilor elctorale si noi romanii de rand care am plecat afara ne este frica sa investim in tara noastra mai ales ca acum occidentul are nevoie de noi cei care avem un pic de credibililitate dupa 10 ani de munca pe aici .
    Ce vreau sa spun personal cu acest tragic eveniment al unui coleg este ca eu ca meteorolog nu l-as fi lasat sa plece decat pe baza de semnatura …eu faceam asa ceva la Borcea si domnul Comndor Luca semna de fiecare data cand spuneam ca avem conditii deosebit de grele…

    Un Ofiter Meteorolog

  3. Baietii care au primit coordonatele in grade-virgula-zecimale si nu au stiut sa le transforme in grade-minute-secunde, au lipsit de la lectiile de trigonometrie din clasele gimnaziale. Oare de ce ? Poate nu au fost deloc la scoala.
    Da-o dracului, doua inmultiri cu 60 ar fi fost aproape suficiente !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post <!--:ro-->Avionul care s-a prabusit in Apuseni a „pierdut un motor”<!--:--><!--:en-->Plane that crash landed in Apuseni mounteni „lost an engine”<!--:-->
Next post <!--:ro-->Schimbarile care au bulversat aviatia din Romania<!--:--><!--:en-->Changes that disrupted Romanian aviation<!--:-->