Schimbarile care au bulversat aviatia din RomaniaChanges that disrupted Romanian aviation

avion_4Tragedia petrecuta la inceputul acestei saptamani, cand un avion BN-2 pilotat de Adrian Iovan s-a prabusit in muntii Apuseni, ar fi putut fi provocata de schimbarile ordonate politic care au bulversat pur si simplu aviatia din Romania.

Pentru ca sunt inca destul de multe necunoscute in privinta acestui subiect, despre care se vorbeste doar pe la colturi, va aduc in atentie un material recent semnat Alexandru Cautis, care explica foarte bine ce s-a schimbat, cum, de ce si care este legatura cu accidentul de luni.

„Multe lucruri s-au spus în privința accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care și-au pierdut viața, de frig, două persoane. Cei vinovați nu au însă frisoane. Numele lor, deși sunt persoane responsabile de acest accident în cel mai înalt grad, nu le-ați auzit încă, fiind protejate politic. Le vom da noi, cu tot cu faptele lor ținute la secret.

În iulie 2013, prin ordin al ministrului Transporturilor, la Școala Superioară de Aviație Civilă a fost numit director general George Rotaru, care timp de 5 luni a asigurat managementul și pentru Aeroclubul Romaniei și pentru SSAvC. Ministerul Transporturilor dorea ca din cele două instituții publice să constituie una singură care să folosească eficient personalul, infrastructura și tehnica de zbor.

În noiembrie 2013, este numit de către Ministerul Transporturilor un alt director general, Sîrbu Ștefan, un instructor de zbor din cadrul SSAvC care, atenție, avea ca studii doar Școala Militară de la Bobocu, fără studii superioare. În primele zile de mandat, acesta îl destituie pe directorul operațiuni zbor invocând motive nereale și numește un alt angajat, fără experiență, în funcția de director de zbor. Acesta trebuia acceptat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care l-a acceptat doar temporar, pentru două luni, din cauză că nu îndeplinea conditiile. Directorul general al Directiei Aero-Naval din MT, Constantin Voicu, a fost avertizat de câteva ori de doi piloți cu experiență că înlocuirea directorului de zbor cu o persoană fără experiență este o problemă de siguranța zborului.

Aeronava prabușită, BN-2 YR-BNP, a zburat până în februarie 2013, după care a fost oprită la sol pentru lucrări, până în decembrie 2013, când a executat un zbor tehnic. În data de 20 ianuarie, aeronava a decolat cu un echipaj format din piloți care nu zburaseră acest tip de avion de mai mult de 6 luni de zile și care, conform Manualului de Operare al SSAvC, ar fi trebuit să aibă un refresh teoretic și câteva zboruri cu alt pilot care zburase de curând modelul acesta de avion.

Problemele sunt: aprobarea misiunii de zbor de către directorul general Sîrbu fără să se respecte manualul de operare al instituției. Probabil că acum vor încerca să acopere situația cu nerespectarea manualului de operare prin inventarea unor zboruri fictive.

Acest management defectuos este menținut de către directorul general al Direcției Generale Aero-Naval din Ministerul Transporturilor, Constantin Voicu. A fost director general mulți ani la Aeroclubul României, de unde a fost destituit prin ordin de ministrul Berceanu în 2009 după multe nereguli constatate și mai ales pentru că și-a realizat o pensie de 30.000 lei/lună, zburând în trei luni cât în câțiva ani – este deci un fel de Făt-Frumos Zburător.”

Alexandru Căutiș – Kamikazeavion_4In the last year, a series of political ordered changes disrupted Romanian civil aviation.

A bunch of inexperienced guys were promoted to high responsibility positions, replacing the real professionals. These changes were orded on political line, by the parties that form the Government.

First result of these changes is the tragedy from monday, when a BN-2 airplane crashed in the Apuseni mountains, with two people killed.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x