Rusia a reluat producția bombardierelor strategice Tu-160 | VIDEO

Read Time:1 Minute, 46 Second

Rusia a reluat producția bombardierelor strategice Tupolev Tu-160, iar un prim aparat construit de la zero de către uzina din Kazan a efectuat recent primul zbor.

Acest eveniment a avut loc în data de 12 ianuarie 2022, atunci când noul Tu-160M a decolat de pe pista fabricii din Kazan și a efectuat un zbor cu o durată de 30 de minute la o altitudine maximă de 600 de metri.

Potrivit comunicatului oficial, în timpul acestui prim zbor de încercare echipajul a testat stabilitatea și controlul avionului în aer.

Tu-160 este un bombardier strategic supersonic, cu geometrie variabilă, ce a intrat în serviciu pe vremea Uniunii Sovietice, în 1987.

Producția Blackjack-ului, numele de cod dat de către NATO, a avut loc în mai multe perioade, cea mai importantă fiind 1984-1992.

În total au fost construite 39 de aparate, cu tot cu cele folosite pentru diverse teste.

De notat aici este și faptul că, după căderea Uniunii Sovietice și declararea independenței de către Ucraina, aceasta din urmă a devenit al doilea operator din lume de Tu-160. Asta pentru că cele 19 bombardiere aflate pe teritoriul ucrainean, pe baza Pryluky, au fost încorporate în noile Forțe Aeriene Ucrainene.

Aventura aceasta nu a durat însă mult, lipsa pieselor de schimb făcând ca după numai câțiva ani întreaga flotă a Ucrainei de Tu-160 să rămână la sol. În 1999, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord pentru vânzarea a 8 Tu-160 și a trei Tu-95, avioanele ajungând ulterior pe baza aeriana Engels.

Tu-160M, sau M2 după unele surse, este cea mai modernă versiune a bombardierului strategic rusesc. Dacă exteriorul este aproape neschimbat, la interior lucrurile stau altfel. Avionul a fost remotorizat, are noi sisteme de avionică, noi sisteme electronice, cockpit-ul a primit display-uri multifuncționale, sistemul de comunicații a fost schimbat și el și noi arme au fost integrate pe această platformă.

În acest moment nu este clar câte noi bombardiere Tu-160M și-a propus Rusia să fabrice sau dacă noile Blackjack urmează să le înlocuiască în serviciu pe cele vechi.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Turcii nu pot exporta elicopterele ATAK și pierd un contract de 1,5 miliarde de dolari
Next post Avioanele F-35 ar fi mai ieftine decât Gripen!