Ambițiile Rusiei, trădate într-un articol publicat din greșeală

Read Time:7 Minute, 10 Second

Moscova se consideră pol de putere într-o nouă ordine mondială, anticipând declinul Occidentului

Marc Faur

Parcurgem a treia săptămână de agresiune militară rusă în Ucraina și, cu toate astea, armata rusă nu a reușit încă să preia controlul asupra capitalei Kiev iar teritoriul ucrainean controlat de trupele ruse acoperă aproximativ 10% din suprafața țării. După cum estimează mai toate publicațiile occidentale, „operațiunea militară” (cum insistă președintele Vladimir Putin să o numească) ar fi fost gândită la Kremlin să dureze doar câteva zile. Lucru ce pare a fi atestat inclusiv de o greșeală făcută de către agenția rusă de știri RIA Novosti. La doar două zile de la momentul invaziei, agenția a publicat un articol pregătit pentru momentul victoriei militare în statul vecin, retrăgând apoi materialul.

Șocul invaziei a fost urmat de numeroase speculații în presa internațională. Până unde este Putin dispus să meargă? Cât de stăpân mai este liderul de la Kremlin pe facultățile mintale? Ar putea folosi arsenalul nuclear? În ce măsură sancțiunile impuse Rusiei se vor răsfrânge asupra economiilor așa-numitei „lumi libere”? Comunitatea internațională este de acord cu un lucru: Rusia se aștepta la o victorie rapidă, de ordinul zilelor. Estimările s-ar fi referit la o durată maximă de 72 de ore pentru campania militară. Iar faptul că recent Putin a demis opt generali vine să întărească ideea nemulțumirii Kremlinului în raport cu modul în care decurge invazia.

Dar ce demonstrează cât se poate de clar convingerea Moscovei că pătrunderea militară în Ucraina va echivala cu o plimbare în parc este articolul publicat în mod eronat de RIA Novosti. Cel mai probabil, materialul pregătit din timp a fost programat pentru a se publica automat la data și ora la care a apărut online. Agenția de știri și informații socio-politice, economice, științifice și financiare, având ca surse declarate principale de informații Administrația Prezidențială de la Kremlin, Guvernul rus, Consiliul Federal, Duma de Stat etc., a retras la foarte scurt timp textul.

Materialul semnat de Petr Akopov vorbește despre reîntregirea poporului rus pe „pământul istoric”, despre revenirea Rusiei ca putere mondială redutabilă, despre noua ordine mondială în care Occidentul mai are doar un rol marginal, precum și despre o destrămare iminentă a proiectului european.

Redăm în continuare articolul integral:

„Ofensiva Rusiei și noua lume”

Petr Akopov

”O nouă lume ia naștere în fața ochilor noștri. Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a creat o nouă eră și a realizat acest lucru în trei dimensiuni. Desigur, mai există și o a patra dimensiune, cea internă, rusească. Începe acum o perioadă nouă, atât în plan ideologic, cât și în cel al sistemului socio-economic. Însă poate ar fi mai bine să abordăm acest subiect separat, ceva mai târziu.

Rusia își restaurează unitatea. Tragedia din 1991, această catastrofă teribilă a istoriei noastre, această dizlocare nenaturală a fost înfrântă. Într-adevăr, cu costuri mari, da, prin intermediul evenimentelor tragice ale unui război civil, pentru că acum frații continuă schimburile de focuri, separați doar de apartenența la armatele rusă sau ucraineană. Însă nu va mai exista o Ucraină anti-Rusia. Rusia își restaurează unitatea adunând laolaltă poporul rus. Dacă am respinge acest lucru, dacă am permite ca această diviziune temporară să se extindă timp de secole, nu am trăda doar memoria înaintașilor, dar ne-am atrage inclusiv blestemul urmașilor noștri pentru că vom fi permis dezintegrarea pământului rusesc.

Vladimir Putin și-a asumat, fără pic de exagerare, o responsabilitate istorică, nepermițând abandonarea soluției față de problema ucraineană pentru generațiile viitoare. De altfel, nevoia rezolvării acestei chestiuni ar fi continuat să constituie principala problemă a Rusiei din două motive. Iar aici, motivul
securității naționale, prin stabilirea unui perimetru anti-Rusia și a unui avanpost prin care Vestul să exercite presiuni asupra noastră, este abia al doilea ca importanță.

Principalul motiv ar fi mereu complexul unui popor divizat, complexul unei umilințe naționale, când căminul nostru a pierdut o parte a fundației sale (Kievul), fiind apoi forțat să accepte nu doar existența a două state, ci și a două popoare. Ar însemna să fim nevoiți să abandonăm propria realitate și să acceptăm o narațiune distorsionată sau să scrâșnim din dinți neputincioși amintindu-ne de vremurile când «am pierdut Ucraina». Revenirea Ucrainei la Rusia ar fi tot mai dificilă cu fiecare deceniu, ținând cont de politicile de derusificare și de învrăjbirea treptată a populației împotriva Rusiei. Iar, în eventualitatea unei consolidări totale a controlului geopolitic și militar al Vestului asupra Ucrainei, revenirea ei la Rusia ar deveni complet imposibilă. Ar însemna ca Rusia să se lupte pentru Ucraina cu Alianța Nord-Atlantică.

Acum această problemă a dispărut; Ucraina a revenit la Rusia. Asta nu înseamnă că statalitatea sa va fi lichidată, însă va fi reorganizată, restabilită și reîntoarsă la statutul ei de parte a lumii ruse. Cum va fi asigurată alianța cu Rusia (prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și a Uniunii Euroasiatice sau printr-o uniune statală alături de Rusia și Belarus)? Se va decide după ce vom pune punctul istoric pe Ucraina ca entitate anti-Rusia. În orice caz, perioada dezbinării poporului rus se apropie de sfârșit.

Ajungem astfel la a doua dimensiune a noii ere, dimensiune ce se referă la relația Rusiei cu Vestul. De fapt, nu doar a Rusiei, ci a lumii ruse, a Rusiei, Belarusului și Ucrainei acționând ca un tot unitar în termeni geopolitici. Aceste relații au atins acum un nou nivel. Occidentul vede revenirea Rusiei în granițele sale istorice europene. Este indignat și cât se poate de vocal în acest sens, însă în adâncul sufletului trebuie să admită că nu se poate altfel.

Și-a imaginat cu adevărat cineva în capitalele europene, la Paris sau la Berlin, că Moscova va renunța la Kiev? Sau că rușii vor fi etern divizați? Și asta în timp ce Europa este unită? În timp ce elitele Germaniei și Franței încearcă să preia controlul integrării europene de la anglo-saxoni pentru a asambla o Europă din ce în ce mai unită? Desigur, uitând că unificarea Europei a fost posibilă datorită unificării Germaniei, posibilă datorită bunei intenții (o bună intenție nu tocmai inteligentă) a Rusiei.

Înhățarea de teritorii ale pământului rus înseamnă, astfel, mai mult decât ingratitudine. Înseamnă prostie geopolitică. Occidentul în general, dar mai cu seamă Europa, nu aveau forța de a menține Ucraina în sfera lor de influență și cu atât mai puțin de a încorpora Ucraina. A nu înțelege asta înseamnă a fi nechibzuit din punct de vedere geopolitic.

Mai precis, ar fi existat o singură posibilitate: pariul pe declinul și mai mare al Rusiei, adică al Federației Ruse. Însă statutul perdant al acestui pariu ar fi trebuit să fie clar în urmă cu 20 de ani. Mai cu seamă în urmă cu 15 ani, după discursul lui Putin de la München, când chiar și o ureche surdă ar fi putut auzi: Rusia se întoarce!

Însă confruntarea cu Rusia, în care Europa este târâtă de către anglo-saxoni, îi privează pe europeni de orice șansă de independență. Totodată, poate nici nu mai are sens să menționăm cum Europa încearcă să impună și o ruptură de China. Chiar dacă atlanticii sunt acum încântați că «amenințarea rusă» va uni blocul vestic, la Berlin și Paris nu se poate să nu se înțeleagă că, odată cu pierderea speranței pentru autonomie, proiectul european se va prăbuși pe termen mediu. De aceea, europenii cu gândire independentă sunt acum complet dezinteresați de o nouă cortină de fier pe frontierele lor estice.

Pentru Europa, secolul (sau, mai degrabă, jumătatea de mileniu) în care a fost lider global s-a încheiat. Are însă alte opțiuni de viitor. Pentru că realizarea unei noi ordini mondiale – și asta este a treia dimensiune a evenimentelor actuale – este tot mai accelerată și contururile sale sunt tot mai vizibile prin ceața globalizării anglo-saxone.

Lumea multipolară este, în sfârșit, o realitate. Operațiunea din Ucraina nu reușește să mobilizeze pe nimeni, cu excepția Occidentului, împotriva Rusiei. Și asta pentru că restul lumii înțelege perfect că acest conflict se duce între Rusia și Vest, ca răspuns la expansiunea geopolitică a atlanticilor. Vorbim despre revenirea Rusiei în spațiul său istoric și la locul său în lume.

În China și India, în America Latină și Africa, în lumea islamică și Asia de sud-est, nimeni nu consideră că Occidentul conduce ordinea mondială și cu atât mai puțin regulile jocului. Rusia nu doar a pus în discuție statutul Vestului, dar a și arătat că era dominației occidentale globale poate fi considerată complet și definitiv încheiată.

Noua lume va fi construită de toate civilizațiile și centrele de putere în mod natural, împreună cu Vestul (unit sau nu), dar nu în termenii și regulile acestuia.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Ambițiile Rusiei, trădate într-un articol publicat din greșeală

  1. Spune/scrie prostii !! Ucrainienii nu-i iubesc absolut deloc pe rusi ! Si asta de secole !
    Ei se simt ca o natiune diferita de Rusia.
    Pacat ca politica lor de stat a fost atat de neindemanatica. Sau inconstienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Germania va cumpăra avioane F-35
Next post Cum vor rușii să repare singuri avioanele Airbus și Boeing