Când ar putea începe antrenamentele piloților ucrainieni pe F-16

Read Time:3 Minute, 27 Second

După ce primele cinci avioane F-16 olandeze au ajuns în România, pe baza aeriană de la Borcea, acolo unde își va avea sediul viitorul Centru European de Pregătire pentru F-16 (European F-16 training center – EFTC), întrebarea cel mai des adresată este când vor începe antrenamentele piloții ucrainieni.

Pentru a încerca să răspundem la această întrebare trebuie să ne uităm puțin în amănunt la ce anume presupune acest Centru de la Fetești și care sunt pașii pentru operaționalizarea lui.

Primul element foarte important pe care trebuie să îl precizăm este că avioanele olandeze nu sunt destinate Ucrainei. Cel puțin nu în acest moment. Pe durata utilizării lor în cadrul Centrului, avioanele F-16 olandeze vor rămâne în proprietatea statului batav, așa cum foarte clar a transmis Ministerul Apărării din Haga.

De asemenea, avioanele în cauză, iar Olanda s-a angajat să transfere în România între 12 și 18 aparate F-16, vor fi utilizate exclusiv în spațiul aerian al NATO. Așadar, nu se pune problema de a fi ”avioane ucrainiene”.

F-urile 16 care vor ajunge până la urmă în Ucraina, pentru că vor fi totuși zeci de aparate donate Kievului, vor veni din stocurile unor state precum Belgia sau Danemarca, plus restul flotei din Țările de Jos, care va fi treptat scoasă din serviciu.

Bun, dar când încep antrenamentele? Că doar de aici am pornit. Ei bine, până la acel moment mai sunt câteva etape de trecut, inclusiv deschiderea formală a Centrului, care ar trebui să aibă loc în acest an.

După ce EFCT își va începe oficial activitatea vor urma câteva luni de zile în care piloții instructori contractați (dacă vă amintiți, cei de la Draken au mai multe anunțuri de angajare pentru personal ex F-16) vor trece printr-un program intens de pregătire, care le va reaminti elementele importante ale acestui rol. Practic, piloți militari NATO vor pregăti piloți civili contractați de Draken pentru a-i certifica ca instructori.

Mai departe, acești instructori vor începe pregătirea piloților militari, iar aici vor fi cel mai probabil două căi distincte.

Prima dintre ele vizează armatele NATO, a României în primă fază, dar nu numai. Este foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, ca piloți militari operaționali NATO să fie pregătiți de instructori civili dintr-o serie lungă de motive ce țin de accesul la informații clasificate și extrem de sensibile. Asta înseamnă că acei instructori NATO (olandezi, americani și puținii români) își vor pregăti colegii militari. Aceștia vor fi în primă fază piloți români, pentru ca ulterior să ajungă la Borcea și bulgari sau slovaci. Și poate chiar și polonezi.

Să nu uităm că dacă Europa occidentală scoate din serviciu avioanele F-16, Europa Centrală și de Est le cumpără.

A doua filieră va fi cea ”civilă”, pentru că personalul ucrainian va fi pregătit de instructorii contractați de Draken și, de ce nu, Lockheed Martin. Dacă se va întâmpla asta, primii piloți din Ucraina vor ajunge în România cel mai devreme în prima parte a anului viitor, în februarie-martie 2024.

Însă și aici trebuie evidențiată o nuanță. Foarte probabil, primii piloți ucrainieni ce vor fi pregătiți în România vor fi instructorii. Pentru că există o barieră colosală în procesul de trecere pe F-16 a ucrainienilor, anume limba engleză, pe care foarte puțini o stăpânesc.

Așadar, instructorii ucrainieni de F-16, după ce vor finaliza etapele de pregătire, vor începe să instruiască piloții operaționali de F-16 ai Ucrainei, ceea ce ne duce la un orizont de timp de un an, într-un scenariu optimist.

Aici rămâne de văzut cât de mult vor risca occidentalii și ucrainienii cu pregătirea, pentru că există o posibilitate ca ea să fie făcută pe modelul blindatelor, pe repede înainte și doar segmentele esențiale pentru întrebuințarea în luptă, caz în care finalul verii 2024 ar putea fi momentul în care primele F-16 ”ucrainiene” intră în război.

În acest moment, în noiembrie 2023, sunt multe necunoscute și pentru cei din cercul militar care trebuie să pună pe picioare Centrul, astfel că tot ce putem face noi este să estimăm un time frame pe baza informațiilor puțin disponibile în acest moment.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Virgil Caragea

Orizontul de timp pt dotarea Kievului cu avioane F 16 operaționale este , deci , undeva prin
toamna lui 2024 sau chiar 2025 .
Față de situațiile actuale de pe fronturile războiului anti-putinist și față de perspectivele logistice și miltare ale ambelor tabere , acest orizont de timp este
„…. mult prea îndepărtat” !

Pt că , pînă atunci , se pot întîmpla multe …..

Previous post Primele avioane F-16 olandeze au ajuns în România
Next post Aeroitalia a cumpărat Air Connect
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x