Războiul din Ucraina continuă, invazia militară rusă dând semne tot mai clare că intră într-o nouă fază, cea a distrugerii totale.
Mai jos găsiți cele mai importante informații de pe front, dar nu numai, ce au fost selectate și verificate de echipa Aviația Magazin:
- Cel mai mare avion din lume, Antonov An-225, a fost distrus. După ce un clip nu foarte concludent a fost prezentat publicului, o echipă TV a obținut accesul pe aeroportul din Gostomel și a filmat epava. Aparatul este distrus, nu încape îndoială, iar refacerea lui este, în cel mai optimist caz, improbabilă. De asemenea, la prima vedere pare că avionul a fost țintit, urmărindu-se distrugerea lui.
- Companiile de leasing internațional solicită operatorilor aerieni din Rusia returnarea avioanelor. Rusia a optat pentru ”naționalizarea” acestora, astfel că acum orice aparat rus aflat pe aeroporturile internaționale care trebuie returnat va fi ”arestat”. S-a întâmplat deja acest lucru în Armenia, în Turcia și în Mexic. Pentru a evitarea pierderea avioanelor, companiile ruse își anulează majoritatea rutelor internaționale.
- Un incident extrem de serios a avut loc în noaptea de joi spre vineri, când armata rusă a lovit o clădire din cadrul complexului nuclear Zaporizhzhya. La Zaporizhzhya se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, iar partea ucrainiană spune că atacul a fost intenționat. Clădirea lovită nu era una importantă, însă avertismentul e înfiorător și cât se poate de direct. Nivelul radiațiilor e normal, nu se pune momentan problema unor scăpări radioactive, însă europenii au receptat mesajul. Pastilele cu iod se epuizează din farmacii, iar nivelul de teamă este în creștere.
- În teren, rușii au preluat controlul asupra Khersonului, deși elemente ale armatei ucrainiene încă luptă acolo. Harkovul și Mariupolul sunt asediate de zile bune, iar numărul morților e în continuă creștere. În zona Kiev nu au mai avut loc lupte semnificative, toată lumea așteptând ofensiva rusă. La Lvov, în vestul Ucrainei, e încă liniște.
- Nava amiral a flotei militare a Ucrainei, fregata Hetman Sahaidachny, a fost scufundată parțial de echipaj la ordinul căpitanului pentru a nu cădea în mâinile rușilor. Nava era inutilizabilă, aflându-se în port pentru reparații.
- Au avut loc noi negocieri între Rusia și Ucraina. Nu există niciun fel de acord de pace, ci doar o înțelegere pentru a opri ostilitățile în anumite zone pentru crearea unor coridoare umanitare.
- Președintele Ucrainei i-a transmis direct omologului său rus că este dispus să se întâlnească față în față și să negocieze. Moscova nu a răspuns încă.
- Se estimează că peste un milion de ucrainieni au părăsit țara în ultimele 8 zile.
- În Rusia, presa independentă este închisă în ritm accelerat, iar mediile de informare străine sunt blocate. Rămâne astfel doar propaganda de stat într-o încercare disperată de a le ascunde rușilor dimensiunile dezastrului.
- Ministrul de Externe al lui Putin a reiterat condițiile pe care Moscova le impune pentru a opri invazia Ucrainei: recunoașterea anexării Crimeii, recunoașterea republicilor Donețk și Lugansk în granițele lor regionale, demilitarizarea Ucrainei.
Și pentru că e un capitol important, iată care sunt pierderile provocate inamicului anunțate oficial de ministerele Apărării de la Moscova și Kiev.
- Ucraina spune că a ucis peste 9,000 de militari ruși. Au fost distruse sau indisponibilizate 217 tancuri, 900 de vehicule blindate, 90 de elemente de artilerie, 42 de lansatoare multiple de rachete, 11 sisteme antiaeriene, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 374 de vehicule militare și 3 drone.
- Rusia susține că a distrus 39 de sisteme antiaeriene Buk, S-300 și Osa. 47 de avioane au fost distruse la sol și 13 doborâte. Armata rusă ar fi distrus 484 de tancuri și vehicule blindate, 63 de lansatoare multiple de rachete, 217 elemente de artilerie și 47 de drone. Moscova mai spune că a ucis 2,870 de militari ucrainiei și că numai 498 de ruși și-au pierdut viețile.
Average Rating