Avioanele chinezești încep să iasă în lume

Read Time:1 Minute, 43 Second

Despre produsele militare chinezești, mai ales despre avioane, se vorbeste mult și foarte mult pe lângă. Asta pentru că respectivele produse nu au fost verificate sau testate în altă parte și tot ce avem este pliantul promoțional.

Ei bine, lucrurile încep să se schimbe pe măsură ce dorința Chinei de a monetiza tot ce a acumulat în ultimii 20 de ani din punct de vedere tehnologic.

Iar dacă până acum am avut trimise la export produse care nu erau interesante pentru armata chineză, de tipul JF-17, iată că ni se pregătește un export de primă mână.

Pakistanul a anunțat nu cu mult timp în urmă că a ajuns la un acord cu China pentru achiziția a 25 de avioane multirol J-10C.

Din câte se pare, nu va fi vorba despre un contract de vânzare-cumpărare, ci mai mult unul de leasing. Asta pentru a reduce costurile pentru cumpărător, dar și pentru a avea un grad foarte ridicat de control în ceea ce privește utilizarea.

În orice caz, este pentru prima dată când China decide să vândă unui alt stat un produs pe care îl utilizează în mod curent și care a fost modernizat cu cele mai noi tehnologii.

J-10 este răspunsul Chinei la F-16, iar varianta C este cea mai avansată. Vine cu motoare noi, radar AESA, IRST, sistem de război electronic și are integrate noile rachete aer-aer dezvoltate de Beijing, PL-10 și PL-15.

Chiar dacă nu este J-20, aparatul de generația V pe care China îl dezvoltă de câțiva ani, J-10C reprezintă un vârf tehnologic pentru industria aeronautică chineză și va fi extrem de interesant de văzut cum se va descurca în serviciul altui stat.

Probabil că cele mai solide indicii privind performanțele sale vor veni indirect din Pakistan. Dacă îl vor comanda în număr mare și dacă îl vor folosi în exerciții împotriva altor platforme semnele vor fi pozitive. Dacă J-10C va rămâne un exponat despre care se va vorbi la superlativ atunci semnele nu vor fi atât de pozitive.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Avioanele F-35 ar fi mai ieftine decât Gripen!
Next post Bucureștiul ar putea avea, în sfârșit, o linie AeroBus spre Aeroportul Otopeni