”Fantoma Kievului” e doar o invenție. Sau legendă urbană

”Fantoma Kievului”, fabulosul pilot ucrainean de MiG-29 (sau Su-27) care ar fi doborât 6 avioane ruse în prima zi de război pentru a ajunge la un total de 40 de victorii aeriene, nu există.

Așa cum am spus de mai multe ori, mitul ”fantomei” este o invenție a propagandei de război și nimic mai mult. Asta pentru că, chiar și în aceste condiții cu totul și cu totul speciale, ar fi imposibil pentru un pilot, oricât ar fi el de bun, să aibă jumătate din cifrele alea.

Ei bine, după ce tabloidul The Times, atât de citat ca sursă de încredere în presa română, a transmis pe surse că ”fantoma” era maiorul Stepan Tarabalka, doborât în luptă, Forțele Aeriene Ucrainene au reacționat oficial.

”Fantoma Kievului este o legendă creată de ucraineni. Reprezintă mai mult o imagine colectivă a piloților din cadrul Brigăzii Tactice 40, care protejează cerul capitalei. Cei care apar atunci când nimeni nu se așteaptă!”, au transmis Forțele Aeriene Ucrainene.

Dincolo de eroismul piloților din Ucraina, care luptă cu riscul de fi omorâți în fața unui adversar mai bine dotat și mai numeros, legenda ”fantomei” era clar una falsă.

Cifrele avansate de aparatul de propagandă și preluate fără verificare de mass-media generală erau incredibil de mult umflate si extrem de departe de orice fel de realitate.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Christian

Adica ucrainienii sunt cam inclinati spre astfel de chestii „excesive” nu ? Poate ca si datele pe care le dau sunt cam excesive/mincinoase, nu ?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x