Taiwanul devine prima țară din lume cu F-16V operaționale

Read Time:1 Minute, 9 Second

Taiwanul a devenit prima țară din lume ce deține avioane F-16 în cea mai modernă variantă a lor, Viper, deplin operaționale.

Baza Aeriană Chiayi, din sud-vestul statului insular, a găzduit recent o ceremonie în cadrul căruia a fost declarată formal operaționalizarea 4th Tactical Fighter Wing (TFW), unitate echipată cu aparate F-16V.

Până acum Taiwanul a reușit să modernizeze 64 de avioane F-16, varianta veche A/B, la standardul Viper.

Ceremonia de acum vine la aproximativ jumătate de an după ce taiwanezii anunțaseră atingerea IOC (initial operational capability) pentru avioane F-16V de la Chiayi.

În total, Taiwanul va moderniza 141 de avioane F-16 A/B în varianta Viper, iar în plus va achiziționa alte 66 de aparate F-16V Block 70 noi-nouțe.

Printre modificările importante pe care Viper-ul le aduce platformei F-16 se numără radarul AESA AN/APG-83, un nou display central care vine cu o altă arhitectură de afișare a datelor și chiar un tren de aterizare mai robust, care permite o mai mare greutate la decolare.

Taiwanul are mare nevoie de noile avioane F-16 pentru că disputa teritorială cu China a crescut mult în intensitate în ultimele luni.

Beijingul trimite regulat aparate militare în zona de identificare stabilită de Taiwan în Marea Chinei de Sud și flota de avioane multirol a Taipeiului este folosita la maxim.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Taiwanul devine prima țară din lume cu F-16V operaționale

  1. Sa punem o intrebare: oare de ce nu cauta si taiwanezii celule existente, ci merg totusi pe 66 de avioane noi?
    Daca vor cantitate si compatibilitate cu cele 141 de aeronave din inventar modernizabila la standard V, asta ar fi solutia logica, nu?

    S-ar putea ca raspunsul sa fie unul valabil si pentru noi, ca nici noua nu ne e bine la balta neagra de suparare.
    Si nu, accesul la F-35 si presiunile CCP-ul nu sunt raspunsuri.

  2. Subiect generos, asta cu modernizarea F16 A/B la standard Viper, mai ales ca avem și noi în curte tot A/B-uri !
    Eu, as propune o dezbatere pe tema asta.Adica as face o comparație de preț și capabilități noi dobândite între modernizare la standard Viper și „peticeala” MLU de la tape 5.2 la 6.X ceea ce vrem noi sa facem.
    Consider ca update tape de la 5.2 la 6.X este o cheltuiala majoră fără nici o îmbunătățire semnificativa a performantelor avionului…rămâne un simplu update și nimic mai mult…mmmm…ceva arme în plus fără mare relevanță..ca și restul „noutatilor” aduse de tape 6.X
    Oare nu ar fi fost mai bine sa punem în același cont plata și „comisioanele” să mai adăugăm ceva și sa încercăm și noi standardul Viper.
    Știu mulți or sa spună ca ar fi costuri mari sau prea mari, dar în acest caz cu o mare strângere de inimă eu as renunța la noua motorizare (35% mai puternica) dar as pune un AESA în bot as mai integra câteva muniții și capabilități și ar ieși un avion cât de cât respectabil și capabil…poate un bloc 50-52 sau mai mult…nu o platformă plafonată la standardul anilor 2010.
    Am avea și noi un avion cu capabilități Long and Medium Range Fight bune spre foarte bune și cu ceva calitate în Close Range Fight și chiar dacă nu ar fi el Block 70-72 Viper ar fi unul capabil și respectabil de luat în seamă atât de aliați cât și de potențiali inamici pentru ca acum ce avem noi în „ogradă” este doar o glumă și asa o sa rămână și la noul Tape 6.X peste niște ani buni când o sa reușim sa „modernizam întreaga escadrilă” !
    Ce zici Marius te înhami la o documentare și o discuție pe tema asta ? Poți dezvolta subiectul chiar și pe „celalalt site” unde ești mult mai activ, unde majoritatea părerilor și opiniilor sunt „decente” fără riscuri majore de apariții ale trolilor…care deja au început sa apară chiar și aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ce știm despre avionul F-35B prăbușit în Mediterana?
Next post Aviația, ”cenușăreasa” avansărilor de Ziua Națională