20 iulie este ziua în care aviatorii români de toate felurile, civili și militari, dar și cei care îi admiră de la sol, sărbătoresc această minune numită aviație.
Dar de ce 20 iulie? Probabil că știți deja, dar această dată nu este una în care a avut loc vreun eveniment marcant. Vuia a zburat în martie, Vlaicu în iunie, iar Coandă susținea că a decolat cu primul jet din lume în decembrie 1910. De ce 20 iulie, totuși?
Ne spune Sorin Turturică într-un material amplu publicat recent pe site-ul culoriletrecutului.ro:
”În anii 1913-1915, aviatorii de la Cotroceni au început să-l considere pe Sfântul Ilie drept patron spiritual. De ce? În epocă exista obiceiul ca fiecare unitate a armatei române să-și aleagă un protector celest. Erau preferați sfinții militari Gheorghe și Dimitrie, dar și alți sfinți proeminenți ai calendarului ortodox, în special Andrei, Petru și Pavel. Aviatorii l-au ales pe Sfântul Ilie, pe care îl asociau cu zborul, pentru că a fost ridicat la Cer într-un car de foc.
În orice caz, aviația neformând un corp aparte, sărbătoarea de la 20 iulie nu era oficială. Trebuie menționat că la 15 septembrie 1915, când s-a înființat Corpul de Aviație, nu s-a emis un decret prin care Sfântul Ilie să devină patronul spiritual al acestuia. Sau, poate că a existat, dar până în prezent nu a fost descoperit…
Cert este că abia din 20 iulie 1930 – imediat după urcarea lui Carol al II-lea pe tronul regal de la București – Ziua Sfântului Ilie a devenit sărbătoarea oficială Aviației Militare și Civile. Cinci ani mai târziu, la 20 iulie 1935, pe Șoseaua Jianu a fost ridicat Monumentul Eroilor Aerului, dedicat tuturor aviatorilor care și-au pierdut viața în timpul zborului, pe timp de pace și război.”
După cel de-Al Doilea Război Mondial noul regim instalat la București de URSS a schimbat data sărbătoririi aviației. A fost mai întâi 5 septembrie și, ulterior, 17 iunie. Data aceasta s-a păstrat și după căderea comunismului de la noi, abia în 2004 revenindu-se la 20 iulie ca zi oficială a Aviației stabilită prin lege.
Sorin mai spune că s-a căutat la un moment dat o soluție de a reinclude și data de 17 iunie în acest ciclu, însă nu a fost posibil din punct de vedere legal.
Așadar, 20 iulie este Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, tot române și ele în ciuda exprimării nefericite.
Anul acesta, în 2020, am avut o sărbătoare restrânsă din cauza pandemiei de COVID-19 ce s-a remarcat însă prin câteva lucruri:
- absența MiG-urilor 21 LanceR, avioanele care au asigurat și asigură încă protecția spațiului aerian național. ”Țevile” au zburat la malul mării și în Ardeal, dar au lipsit din Capitală. De ce? Poate ne va explica la un moment dat cineva.
- formația de 6 avioane F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea, cred că cea mai amplă formație de Vipere de Bărăgan ce a zburat până acum. Și aici aș remarca faptul că s-a reușit ridicarea în aer pentru o paradă a 50% din flota de F-16!
- apariția Tarom la acest survol, ”Goguță” (Boeing 737 înmatriculat YR-BGG) fiind spectaculos prin simpla sa prezență.
- Hawks of Romania, care au ales să facă două treceri în paralel cu Monumentul Eroilor Aerului în locul survolului clasic și ne-au delectat cu spectaculoase elemente de airshow.
- Iacării Acrobați, care au impresionat din nou publicul cu trecerea joasă și fumul tricolor.
Vouă ce v-a plăcut?
Pai daca-mi permiteti va zic io ca LanceR-e n-o sa mai vada capitala atat timp cat un mare stab e la comanda, nu am inteles exact care dar e unu care a zis sau ordonat sa nu mai existe Mig-uri la defilari.
Iar eu fiind din Buzau m-am delectat cu o formatie de Spartan plus Soimii de la Bacau mutati la Boboc pan se reface pista la ei apoi la scurt timp si ceilalti de la Boboc care s-au intors de la voi. Iaku Aluetul si IAR 99.
In rest sanatate!